Marina City: Új városnegyed az Újpesti-öböl partján

Több mint 400 milliárd forintos beruházással új városnegyed, a Marina City épül fel az Újpesti-öböl partján, ahol a jövőben több mint 2500 lakás fog megépülni. A Futureal-csoporthoz tartozó Cordia fejlesztésében a beruházás alapkövét már letették.

A 14 hektáros, korábban elhanyagolt területen megvalósuló projekt során 90 000 négyzetméternyi parkosított környezet jön létre, amely szabadidős és sportolási lehetőségeket is kínál majd a lakóknak. A zöldterület mellett egy 1,2 kilométeres Duna-parti sétány is épül, melyet a társaság 20 milliárd forintos közcélú beruházás keretében hoz létre.

A tervezett városnegyed autómentes lesz, ahol a garázsok mellett a kiszolgáló járművek útvonalait is a föld alá helyezik. Az árvízvédelemre is gondolnak, valamint a hőenergia-szükségletet hőszivattyúk biztosítják, így a földgáz és távhő használata nem szükséges. A lakóépületek tetejére napelemrendszereket is telepítenek.

A Marina City területén egy óvoda és a főváros legnagyobb közösségi funkciókat ellátó létesítménye is helyet kap, amelyben fitness- és wellnessközpont is kialakításra kerül. A rozsdaövezeti elhelyezkedés miatt az épülő lakásokra a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazható, amit a vásárlók vissza is igényelhetnek.

Földi Tibor, a Cordia International igazgatóságának elnöke elmondta, hogy a terület 30 százalékának beépítésével, 45 és 65 méter magas épületekkel valósul meg a projekt. Az első ütemben épülő 178 lakásból már közel 90-et értékesítettek, az átadásuk 2026 nyarán várható, az átlagos négyzetméterár pedig 2 millió forint felett van.