Az üzemanyagfogyasztás csökkenése Magyarországon

Összességében az idei első negyedévben valamivel kevesebb üzemanyag fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban, azonban a prémium üzemanyagok iránti kereslet jelentősen nőtt.

Az idei első negyedévben a motorbenzin fogyasztása szinte változatlan maradt, míg a gázolajé 3,1 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, így az üzemanyagfogyasztás átlagosan 1,9 százalékkal esett vissza. A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint a teljes fogyasztás 879,1 millió liter volt, amely 343,6 millió liter motorbenzint és 535,4 millió liter dízel üzemanyagot foglal magában.

A prémium üzemanyagok fogyasztása azonban jelentős növekedést mutatott. A prémium motorbenzinből 57,4 millió liter fogyott, ami 20,2 százalékkal több az előző év hasonló időszakában mért értéknél. A 95-ös motorbenzinből 286,1 millió litert tankoltak az autósok, ami 3,3 százalékkal kevesebb, mint tavaly. A prémium dízel fogyasztása 43,5 millió liter volt, 17,7 százalékos növekedést jelentve, míg a nem prémium gázolaj eladása 491,8 millió literre csökkent, ez 4,6 százalékos csökkenést jelent a tavalyi azonos időszakhoz képest.

A prémium üzemanyagok iránti növekvő kereslet ellenére a fogyasztott mennyiség még mindig elmarad a 2021-es első negyedévi szinttől. Akkor prémium benzinből 67 millió liter, prémium gázolajból pedig 74 millió liter fogyott, míg az idei első negyedévben ezek a számok 57, illetve 44 millió literre csökkentek.

Idén áprilisban öthavi csúcsot ért el az olaj világpiaci ára, ami többek között a geopolitikai bizonytalanságoknak és az OPEC+ önkéntes csökkentésének meghosszabbításáról szóló döntésnek volt köszönhető.