A régióban a legmagasabb a magyar államadósság finanszírozási költsége

November óta nem látott magasságokba emelkedett a 10 éves magyar állampapírok hozama, ami a közép-európai régióban a legmagasabb finanszírozási költséget jelenti.

Hétfőn a 10 éves magyar állampapírok piaci hozama elérte a 7,16 százalékot, ami az elmúlt időszakban a legmagasabb értéknek számít, hiszen utoljára tavaly novemberben regisztráltak ilyen szintet. A hozamnövekedés mögött nem az alacsony, 4 százalék alatti infláció áll.

A hozamemelkedés oka részben a belső gazdasági tényezőkben keresendő. A 2024-es költségvetési hiány a tervekhez képest megnövekedett, és az országgyűlés az év végére halasztotta a jövő évi költségvetés elfogadását. A piacok bizonytalansága a költségvetési pálya és az adósság növekedésének lehetősége miatt nőtt.

A közép-európai régióban a magyar állampapírok hozama kiemelkedik, a V4-es országok 10 éves állampapír hozamai a következőképpen alakulnak:

  • Magyarország: 7,16 százalék
  • Lengyelország: 5,84 százalék
  • Csehország: 4,46 százalék
  • Szlovákia: 3,50 százalék.

A szlovák állampapírok hozama az eurózóna országainak 10 éves állampapír hozamaira jellemző 2 és 4 százalék közötti trendbe illeszkedik. Az Európai Központi Bank a kamatcsökkentés megkezdését tervezi júniusban, míg az amerikai központi jegybank, a Fed kamatcsökkentési ciklusa késik, ami a 10 éves amerikai állampapírok hozamának 4,60 százalékra emelkedéséhez vezetett. A magyar állampapírok hozamának növekedése részben a magas amerikai dollárhozamokkal áll összefüggésben.