Bankkártya nélküli készpénzfelvétel ATM-ből

Hazánkban egyre több ATM képes a mobiltárca használatára, lehetővé téve a készpénzfelvételt bankkártya nélkül.

Hazánkban a bankautomaták egy része már támogatja a mobiltárca-alkalmazások használatát, így lehetőség nyílik a készpénzfelvételre plasztik kártya nélkül is, ha a bankkártya digitalizálva van az okostelefonba. A Bankmonitor szerint 2023-ban minden ötödik bankkártya (18%) volt beregisztrálva valamilyen mobiltárca-alkalmazásba, mint például az Apple Wallet, Google Wallet vagy bankspecifikus megoldások, és ezek száma év végére elérte az 1,2 milliót. A kártyás fizetések 14 százalékát már mobiltárcán keresztül bonyolítják, ami 105 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest, és a hazai elfogadóhelyek 96 százalékánál már lehetséges az érintés nélküli fizetés.

A mobiltárca-alkalmazással történő készpénzfelvétel azonban kevésbé ismert, és csak azokon az ATM-eken lehetséges, amelyek erre alkalmasak. A készpénzfelvétel folyamata hasonló a hagyományos módszerhez, azzal a különbséggel, hogy a kártya behelyett a mobiltelefont kell az ATM érzékelőjéhez érinteni. A szolgáltatások között megtalálható a számlaegyenleg lekérdezése, a telefonegyenleg feltöltése, de pénzt befizetni nem mindenhol lehet. A mobiltárca használatakor is szükséges a PIN kód megadása.

Nem minden ATM képes még a mobiltárca használatára, de a kompatibilis gépek száma növekszik. Az Erste az egyetlen bank, ahol minden saját ATM alkalmas a digitalizált kártyák használatára, míg más pénzintézeteknél csak bizonyos gépek támogatják ezt a funkciót. Az ATM-en található PayPass piktogram jelzi, ha a gép használható mobiltárcával.

A K&H Banknál jelenleg csak hagyományos bankkártyával lehet készpénzt felvenni, az UniCredit Bank pedig saját megoldást kínál a kártya nélküli készpénzfelvételre az mCash szolgáltatás formájában, ahol a mobilalkalmazásban kapott nyolcjegyű azonosító kódot kell az ATM-en megadni.