A fiatal kutatók és egyetemi dolgozók anyagi helyzete tarthatatlan

A Fiatal Kutatók Akadémiája és az egyetemi dolgozók is nyilatkozatban és tüntetésekkel szólítják fel a döntéshozókat, hogy sürgősen emeljék meg a fiatal kutatók és az oktatók alapbérét, mivel a jelenlegi fizetésük nem éri el a nemzetgazdasági átlagkeresetet, és ez elriasztja őket a tudományos és oktatói pályától.

A Fiatal Kutatók Akadémiájának 49 tagja aláírásával kiadott nyilatkozatban arra hívják fel a figyelmet, hogy a fiatal kutatók anyagi helyzete rendkívül kritikus, és az alacsony alapbérek miatt sokan elhagyják a kutatói pályát. A 25 év alatti tudományos munkatársak szja-kedvezményével nettó 217 ezer forintot vihetnek haza, míg a PhD-fokozattal rendelkezők alapbére is elmarad a nemzetgazdasági átlagkeresettől.

A nyilatkozatban felhívják a döntéshozók figyelmét arra, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium által meghirdetett Neumann János Program célja a doktori képzésben részt vevők számának növelése és a kutató-fejlesztők számának emelése, azonban a kutatók alacsony alapbére ezt a célt veszélyezteti.

A helyzet súlyosságát mutatja, hogy a doktoranduszok állami ösztöndíja jelentősen alacsonyabb a minimálbértől, a kezdő oktató-kutatók alapbére pedig nem éri el a garantált bérminimumot, és a PhD-fokozattal rendelkező adjunktusok alapbére is jelentősen elmarad a nemzetgazdasági átlagkeresettől. Ezenkívül a kutatói pozíciókban dolgozók alapbére is alacsony, például az adjunktusi pozícióban dolgozóké bruttó 370 ezer forint.

Az egyetemi dolgozók is hasonló helyzetben vannak, és szerda délután ismét bérpapírjaikkal vonultak a Kulturális és Innovációs Minisztérium Honvéd utcai épülete elé. A demonstráció során közel 150 ember gyűlt össze, és a tüntetők követeléseiket ismertetik, amelyek között szerepel az alapbér legalább 50 százalékos azonnali emelése minden munkakörben és beosztásban, a bértáblák felülvizsgálata, a garantált tanársegédi minimumbér bevezetése és a doktori ösztöndíjak 100 százalékos emelése.

A nyilatkozat szerint az alapbérek rendezéséhez szükséges plusz finanszírozás biztosítása elengedhetetlen, mivel a jelenlegi helyzet kritikus fázisba ért, és azonnali beavatkozásra van szükség. Az egyetemi oktatók siralmas fizetése abból is látszik, hogy egy tanárszakos gyakornok több pénzt visz haza, mint az őt tanító egyetemi adjunktus. Az állami egyetemeken 2021-ben és 2022-ben is 15 százalékos fizetésemelést kaptak a dolgozók, de ez nem jelentette a garantált bér emelését, hanem egy illetménykiegészítést, és nem mindenki kapta meg a teljes összeget.

A múlt heti tárgyalások során a felsőoktatási dolgozók szembesítették Hankó Balázs államtitkárt a valódi béreikkel, és követelték a munkáltatói döntésen alapuló illetmény (2021/22-től bevezetett „15+15%”) beépítését az alapbérbe, az így létrejövő garantált alapbérek legalább 50%-os azonnali emelését minden munkakörben és beosztásban, az oktatói-kutatói és a közalkalmazotti bértáblák felülvizsgálatát, a nemzetgazdasági átlagnak megfelelő garantált tanársegédi minimumbér bevezetését és bértáblában való rögzítését, az inflációkövető garantált éves emelést, a doktori ösztöndíjak azonnali 100%-os emelését és hosszú távú értékállóságának biztosítását a garantált bérminimumhoz igazítással, valamint az egyetemek alapvető működési feltételét biztosító ún. költségkeret („fejpénz”) 2018 óta változatlan, értékének 60%-át elvesztő összeg legalább 50%-kal történő azonnali emelését.

A tárgyalásokat két hét múlva folytatják, ahol a felsőoktatási dolgozók reményei szerint közelebb kerülhetnek a megoldáshoz. A legutóbbi tárgyalás során a delegáció tagjai megtudták, hogy az államtitkár által említett átlagbér minden kiválósági alapot, tehát még a pályázati forrásokat is tartalmazza, ami miatt az általa kommunikált szám jelentősen eltér attól, amit valójában egy belépő kollégának garantálni tudnak. A tárgyalásokon előrelépés történt abban, hogy a kormányzati képviselők ígéretet tettek a bérek és a diplomás átlagbér közötti különbözet áthidalásának megvizsgálására, és az oktatók által vitt grafikonokat, adatokat is elkérték, amelyeket az oktatók örömmel küldenek majd át. Az egyetemi dolgozók továbbra is azt várják, hogy a bérek a nemzetgazdasági átlaghoz igazodjanak.