Cegléd drága elfelejtése: 650 millió forintos uniós támogatás veszélyben

Cegléd városa egy uniós pályázaton 650 millió forintot nyert, de a támogatást nem használták fel, ami miatt most kamatostul vissza kell fizetniük az összeget, ez pedig akár 1 milliárd forintba is kerülhet a településnek.

A város 2016-ban nyerte el az EU-s támogatást egy második ipari park létrehozására, amelyet az M4-es autóút építése miatt terveztek, abban reménykedve, hogy újabb gyárakat vonzanak majd a régióba. A támogatás száz százalékos, vissza nem térítendő formában érkezett.

A 2019-es önkormányzati választások után Csáky András lett a polgármester, miközben a képviselőtestület többsége a Fideszhez tartozott, ami befolyásolta a döntéshozatali folyamatokat. Az új testület alatt derült ki, hogy az ipari parkot a nyert összegből nem biztos, hogy meg tudják valósítani, de az ide tervezett út egy része elkészült. A következő lépés a terület közművesítésére kiírandó közbeszerzési pályázat lett volna, azonban ez elmaradt, és a cikk szerint senki sem tudja, hogy miért. A hiba miatt az egymásra mutogatás volt a jellemző a településen.

A határidők lejárta után a városnak most kamatostul kell visszafizetnie a 650 millió forintot, és a fejlesztést saját forrásból kell befejezniük. Cegléd éves bevétele 2023-ban körülbelül 10 milliárd forint volt, így a visszafizetés jelentős terhet róhat a város költségvetésére.