A biztosítók nehézségei a természeti katasztrófák következtében

„Riasztó" veszteségeket szenvedtek el 2022-ben a biztosítók a természeti katasztrófák miatt, és kockázati modelljeik nem tudtak ezekkel lépést tartani – állapította meg a Capgemini tanácsadó cég.

A természeti katasztrófák következtében a globális biztosítói veszteségek az elmúlt évek során rendszeresen meghaladták az évi 100 milliárd dollárt, ami részben a téli viharok egyre gyakoribbá válásának köszönhető – számolt be róla a Reuters. Az éghajlatváltozás és a veszélyeztetett területeken történő építkezés is hozzájárult ezekhez a veszteségekhez.

A biztosítók globális kombinált mutatója – amely a kárigények és költségek arányát mutatja a díjbevételekhez képest – 2022-ben 103%-ra emelkedett, ami a Capgemini szerint biztosítói veszteséget jelent, hiszen a 100%-ot meghaladó érték már nem fenntartható. A vagyonbiztosítók az elmúlt négy év során háromszor voltak veszteségesek.

A biztosítási vezetőknek csupán 27%-a gondolja úgy, hogy vállalataik rendelkeznek fejlett előrejelző modellezési képességekkel, ami aggodalomra ad okot a szektorban. Anirban Bose, a Capgemini pénzügyi szolgáltatások stratégiai üzletágának vezérigazgatója szerint a kockázatok pontos előrejelzése és árazása egyre nagyobb kihívást jelent, ami kérdéseket vet fel a biztosíthatóság terén.