Bitcoin zuhanása a felezés előtt

Hathetes mélypontra, 60 ezer dollárig süllyedt a bitcoin árfolyama szerda kora estére, ami 5%-os csökkenést jelent 24 óra alatt, és ez a felezési esemény előtt bő két nappal történt, amikor is várhatóan lassul az új bitcoinok kínálatának növekedése a piacon.

A bitcoin nem tudott a március közepén elért 74 ezer dolláros csúcs fölé emelkedni, ami technikai szempontból előrevetítette, hogy a korábbi hónapokban tapasztalt jelentős emelkedés után komolyabb korrekcióra lehet számítani. A korrekció jelei már megmutatkoztak, hiszen a bitcoin árfolyama újabb mélypontokat ért el a gyenge emelkedési hullámokban, és szerdán délután áttörte a korábban erős támasznak számító 61 ezer dolláros szintet is.

A technikai elemzés szerint a következő fontos támaszok a 59 ezer dolláros március 5-i szint, majd a 57-57,5 ezer dolláros zóna lehetnek, és ha ezek is átadnák magukat, akkor a február végi 51,6 ezer dolláros szintet kell figyelni. A bitcoin így már több mint 18%-kal távolodott el lefelé a történelmi csúcstól.

A bitcoin árfolyamának csökkenése hatással van a többi kriptoeszközre is; az ether árfolyama például a 3000 dolláros szint alá csökkent, bár még mindig az erősnek tartott 2880 dolláros támasz felett van. Az ötödik legnagyobb kapitalizációjú kriptoeszköz, a Solana árfolyama is jelentősen esett az elmúlt időszakban, és jelenleg a minapi mélypontok környékén mozog 129 dollárnál. A Cardano, amely a tizedik legnagyobb kapitalizációjú eszköz, szintén nagyot esett a múlt hét végén, és most 0,41 dollár körüli árfolyamon mozog.

A Coinmarketcap adatai szerint az elmúlt 24 órában a vezető kriptoeszközök többségénél érdemi árfolyamcsökkenés volt tapasztalható, és a bitcoin esése miatt a kriptoeszközök összesített kapitalizációja is jelentősen csökkent a csúcshoz képest, jelenleg 2200 milliárd dollár körüli értéken áll.