A Mol Csoport 2024 első negyedéves pénzügyi eredményei

A Mol Csoport 2024 első negyedévére vonatkozó pénzügyi eredményeit tette közzé, amelyek alulmaradtak a várakozásokhoz képest, a kormányzati intézkedések és a piaci körülmények hatására.

A Mol Csoport 382 millió dollár adózás előtti eredményt ért el az idei év első negyedévében, ami 18 százalékos csökkenést jelent az előző negyedévhez, és 29 százalékos csökkenést az előző év azonos időszakához képest. Az adózott eredmény 265 millió dollár lett. A Downstream üzletágban a Brent-alapú finomítási árrés és a petrolkémiai árrések emelkedtek, azonban a termelés csökkent a finomítói leállások miatt. A Fogyasztói Szolgáltatások üzletág eredményéhez hozzájárult a nem üzemanyag értékesítés növekedése és a töltőállomások értékesítéséből származó egyszeri nyereség. Az Upstream termelése 92,3 mboepd-re nőtt, elsősorban a Kazahsztánban megkezdett termelésnek köszönhetően, de a csökkenő gázárak negatívan hatottak az eredményekre. A csoport 402 millió dollár egyszerűsített szabad cash flow-t ért el, ami 22 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.

A kormányzati elvonások, mint a bevételi alapú adó, a Brent-Ural adó és a szén-dioxid adó, jelentős terhet jelentettek a vállalat számára, összesen 164 millió dollár értékben az első negyedévben. A 2024-es teljes évre vonatkozó bevételi alapú adót 110 millió dollár értékben az első negyedévben számolták el, míg a Brent-Ural adó és a szén-dioxid adó egyenként 27 millió dollár volt. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy a vállalatcsoport stabil eredményeket tudott felmutatni a külső környezet kihívásai ellenére, és elkötelezettek az energiaátmenet folytatása mellett.

A részletes eredmények áttekintése

A Downstream eredményét a petrolkémiai és finomító árrések támogatták, de a saját termelés alacsonyabb értékesítése visszafogta a teljesítményt. A magyarországi extra kormányzati intézkedések továbbra is befolyásolták az eredményeket. A Fogyasztói Szolgáltatásoknál a nem üzemanyag jellegű termékek margin-ja erősödött, és az egyes töltőállomások értékesítéséből származó nyereség is hozzájárult az eredményekhez. Az Upstream 92,3 ezer napi hordóegyenérték szénhidrogén-termelést ért el, ami 800 napi hordóegyenérték növekedést jelent az előző negyedévhez képest. A kelet-közép-európai termelés szintje enyhén csökkent, míg a magyarországi termelés magas szinten maradt.

A Körforgásos Gazdaság Szolgáltatások eredményeire hatással volt a vártnál alacsonyabb EPR bevétel, és a visszaváltási rendszer (DRS) január 1-je óta működik, nagyjából 2.400 gyűjtő automatát telepítettek és vásároltak a kiskereskedelmi telephelyeken országszerte. A rendszer felfuttatása a július 1-ig tartó türelmi időszak után várható. A Gas Midstream eredményét a kedvező makrogazdasági környezet és a regionális szállítási szolgáltatások iránti változó kereslet határozta meg.

A Mol-csoport további kilátásai

A vállalat első negyedéves tisztított EBITDA-ja 718 millió dollár volt, ami elmaradt az elemzők által várt 739 millió dolláros szinttől. Az üzleti eredmény 420 millió dollárra csökkent az előző év azonos időszakában elért 483 millió dollárhoz képest. A társaság megerősítette az ez évre vonatkozó korábbi eredményvárakozását, 3 milliárd dolláros tisztított EBITDA-val és 1,6 milliárd dollár adózás előtti eredménnyel számol. Az organikus beruházások értéke 1,7 milliárd dollárt érhet el. A Mol részvényeivel a Budapesti Értéktőzsde prémium kategóriájában kereskednek, a papír záróára az elmúlt egy évben 2632 és 3080 forint között mozgott. A Mol leányvállalata, a Mohu 2023 közepe óta felelős 35 éves állami koncesszió keretében a hazai hulladékgazdálkodás és -kezelés nagy részéért.