Kijózanodott a forint

Az elmúlt időszakban a forint árfolyama jelentős erősödést mutatott, eltávolodva az eurónkénti 400-as szinttől, ami hat év után a stabilitás ígéretét hordozza.

 Az utóbbi hónapokban a forint nehéz időszakon ment keresztül, és aggodalmak merültek fel a gyengülő trend kiújulásával kapcsolatban. Most azonban úgy tűnik, hogy a helyzet megfordult, és a forint stabilizálódásának lehetünk tanúi.

A forint erősödése az elmúlt hetekben váratlanul érkezett sokak számára, de a korábbi gyengülés volt a meglepőbb. Januárban kezdődött az árfolyam emelkedése az eurónkénti 400-as szint felé, amit márciusban majdnem el is ért.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) márciusi és áprilisi kamatdöntő ülésein határozottan jelezte, hogy nem fogadja el a további forintgyengülést, ami fordulatot eredményezhetett az árfolyamban.

A forint alapjai

A forint árfolyamát meghatározó fundamentális tényezők között a folyó fizetési mérleg többletet, a külkereskedelmi mérleg pedig erős többletet mutat, annak ellenére, hogy az export csökkent. Az import még ennél is nagyobb mértékben esett vissza, amit a gázárak csökkenése is befolyásolhatott.

A gyengülés okai

A forint gyengülésének hátterében több tényező is állhatott. Egyrészt a magas kamatkülönbség miatt forintot vásárló befektetők pozícióikat zárhatták le, mivel a hazai kamatszint már nem kínált jelentős nyereséget. Másrészt a költségvetési és EU-pénzekkel kapcsolatos bizonytalanságok, valamint a válságjelenségek miatt sokan euróra váltották forintjaikat, és külföldi bankokba helyezték azokat.

Az erősödés jelei

Április közepére a negatív tényezők megszűnésével a forint árfolyama tartósabb, bár lassú erősödésnek indult, és az euró árfolyama 387 és 388 forint között stabilizálódott. Az árfolyam egy 370 és 400 forint közötti sávban mozoghat, de a stabilitás megítéléséhez hosszabb időszakra van szükség.

2018 előtt volt utoljára tartósan stabil árfolyamsáv, amikor a forint 305 és 320 között mozgott. 2018-tól kezdődően azonban egy gyengülő trend indult, amely gazdaságpolitikai döntés eredménye lehetett.

A stabil valuta szükségessége

A leértékelés nem fenntartható gyakorlat, és nem is szükséges, hiszen az export a gazdaság motorja volt nélküle is. A jegybank nem tűri a további leértékelést, és a bizalom visszaállításához időre van szükség. A 400-as szint lélektani határa fontos, mivel ha az euró árfolyama ennél magasabbra emelkedik, a bizalom megrendülhet.

A tartósan magas forintkamat nem tartható fenn, mivel az államadósság kamatterheit növeli, és gátolja a gazdaság élénkülését. Az Európai Unióban a független devizák között már nincs olyan, amelyik tartósan gyengülne.