Egészen döbbenetes méretű szeméthegy, a Holdról is látszik

Az Atacama-sivatagban kialakult illegális szemétlerakók mérete olyan nagy, hogy már a Holdról is észrevehető, és évente 60 ezer tonna ruha érkezik Chilébe, amelyek egy része itt végzi. Aktivisták divathetet szerveztek, hogy felhívják a figyelmet a hulladék hasznosításának fontosságára és a túlfogyasztás problémájára.

A divatipar hatalmas környezeti terhelést jelent, hiszen az ENSZ adatai szerint a világ szennyvizének körülbelül 20 százalékáért, az üvegházhatású gázok kibocsátásának pedig nagyjából 10 százalékáért felelős. A fast fashion térnyerésével a ruhagyártás mennyisége nőtt, a minősége pedig romlott. A helyzet súlyosságát jelzi, hogy minden másodpercben egy teherautónyi ruha kerül a világ valamelyik szemétlerakójába.

Chilébe évente mintegy 60 ezer tonna használt ruha érkezik, amelynek legalább 39 ezer tonnája az Atacama-sivatagban landol. Az ország a harmadik legnagyobb használtruha-importőr a világon. Az Atacama-sivatag egy része mára illegális szemétlerakóvá vált, ami a közelben élők számára elviselhetetlen körülményeket teremt.

Ángela Astudillo, a Desierto Vestido nevű NGO társalapítója szerint a környékét egyszerűen feláldozták, és a világ különböző részeiről érkező hulladékokat égetik el, majd temetik el a maradékot. Astudillo, aki rendszeresen kap fenyegetéseket a visszásságok jelentése miatt, ötperces autóútra él a szemétlerakóktól, és nap mint nap szembesül a problémával.

A helyzet súlyosságára reagálva a Desierto Vestido összeállt a Fashion Revolution Brazil divataktivista mozgalommal és az Artplan brazil reklámügynökséggel, hogy divatbemutatót rendezzenek a szemét közepette. A bemutatón a hulladékból készült ruhakollekciókat chilei modellek viselték, amelyek a környezeti szennyezést szimbolizálták.

A fejlett országokban a ruhák megsemmisítésének egyik módja, hogy jótékonysági boltokba adják őket, de ezek nagy része a déli féltekére kerül, ahol nem tudják kezelni a hatalmas mennyiséget. A chilei helyzet az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kapott, és 2023 óta az űrből is látható szeméttelepekről készült képek terjednek.

Az észak-chilei Iquique városa Dél-Amerika egyik legfontosabb vámmentes kikötője, ahol a ruhák egy részét kiválogatják, a többit pedig az Alto Hospicio melletti szeméttelepekre szállítják. Chilében tilos a textilhulladékot legális szemétlerakókba szállítani, így a nem kívánt darabok a sivatagban végzik. A helyi hatóságok pénzbírságot szabnak ki a szabályszegőkre, de a szemétlerakás továbbra is folytatódik.

Fernanda Simon, a Fashion Revolution Brazil igazgatója szerint a környezeti rasszizmus és gyarmatosítás elemei mutatkoznak meg abban, hogy a termékeket az északi féltekén használják, majd a déli féltekén kidobják, így a terhelést a legszegényebbek viselik.