Orbán Viktor döntött a csornai napelemgyár sorsáról

A kormányfő döntése értelmében az EcoSolifer Heterojunction Kft. felszámolási eljárását stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánították, és ez a döntés péntektől lép érvénybe.

Az EcoSolifer Heterojunction Korlátolt Felelősségű Társaság felszámolásának eljárásrendjéről szóló kormányzati intézkedéseket a Magyar Közlönyben hozták nyilvánosságra. A miniszterelnök, Orbán Viktor által aláírt rendelet alapján a csornai napelemgyár felszámolási eljárását a csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló 1991. évi XLIX. törvény 65. § (1) bekezdés b) pontja és 65. § (3) bekezdés a) pontja értelmében stratégiailag kiemelt jelentőségűvé minősítették.

A kormányülés napján, szerdán került nyilvánosságra, hogy a bíróság már kimondta az Ecosolifer Heterojunction Kft. fizetésképtelenségét, és múlt pénteken elrendelte a cég felszámolását. A törvény értelmében a felszámolás stratégiailag kiemelt jelentőségűvé nyilvánítása azt jelenti, hogy a kormány szerint a cég adósságainak rendezése, valamint a hitelezőkkel való megegyezés nemzetgazdasági, illetve kiemelt közérdekhez kötődik.

A 2022. év végi adatok szerint a csornai napelemgyár legnagyobb hitelezője az állami tulajdonban lévő MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt. volt, mely 11,4 milliárd forint hosszú lejáratú fejlesztési hitelt nyújtott a vállalatnak. Az Opten szerint 2020-ra több mint 1,7 milliárd forint veszteségük volt, és még a NAV-val is vizsgálódott. 2020 és 2022 között 7,7 milliárd forint volt a cég vesztesége. A Telex márciusban azt írta, az EcoSolifer Heterojunction Kft.-ben kezdetben az egész város megbízott, hiszen piaci szereplőként fejlesztést, munkahelyeket hozott Csornára, de az utóbbi időben azonban megszakadt a kapcsolat, a gyár vezetősége az önkormányzat többszöri megkeresésére sem reagált.

A csornai cég állami hátszéllel is rendelkezett, hiszen:

  • egyedi kormánydöntés révén 1 milliárd forint állami támogatást kapott,
  • csaknem 2 milliárd forint uniós támogatást nyert el,
  • az állami Eximbank 22,5 millió euró (körülbelül 8,7 milliárd forint) hitelt nyújtott a cégnek,
  • majd a szintén állami MFB átvette a hitelt, sőt a duplájára emelte a keretet a piaci keresletre hivatkozva.