Európa legnagyobb tech vállalatának gyengébb negyedéve

Az ASML, Európa legnagyobb technológiai vállalata, gyengébb első negyedéves rendelésállományról számolt be, mint amit vártak, bár a Kínába irányuló eladások az amerikai exportkorlátozások ellenére is kitartottak. A vállalat részvényárfolyama a jelentés közzététele után 4 százalékot esett.

Az ASML a piaci várakozásokkal ellentétben alacsonyabb árbevételt és nettó profitot jelentett az első negyedévben. Az árbevétel 21,6 százalékkal 5,29 milliárd euróra csökkent a várt 5,39 milliárd euróval szemben, míg a nettó profit 37,4 százalékkal 1,2 milliárd euróra esett vissza, ami még így is magasabb volt, mint a piaci előrejelzésekben szereplő 1,1 milliárd euró.

A piac által figyelemmel kísért új megrendelések értéke 3,6 milliárd euró volt, ami 4 százalékos csökkenést jelent éves szinten, és az előző negyedévhez képest harmadára esett vissza. Marc Hesselink, az ING elemzője szerint a megrendelések ingadozása miatt nem kell túl sokat beleolvasni ezekbe az adatokba.

Az ASML nem módosította az egész évre vonatkozó pénzügyi előrejelzését, így az árbevétel a tavalyi 27,6 milliárd euróhoz képest stagnálhat idén, de a cég 2025-re erős növekedést tervez. Peter Wennink, a vállalat leköszönő vezérigazgatója szerint a 2024-es év "átmeneti év" lesz, és a második félév várhatóan erősebb lesz, mint az első, összhangban az iparág visszaesésből való kilábalásával.

Az ASML a litográfiai rendszerek piacát uralja, és ezeket a több százmillió euróba kerülő gépeket chipgyártóknak szállítja. A vállalat profitál a különböző országok kormányainak támogatásával tervezett új chipgyárakból, és a SEMI iparági csoport előrejelzése szerint 2024-ig Kína fogja létrehozni a legtöbb chipgyártó kapacitást, majd Tajvan és Dél-Korea következik.

Han Dieperink, az Aureus befektetési igazgatója szerint nincs ok az aggodalomra a negyedéves számok miatt, mivel a vállalat hosszú távú növekedési kilátásai kedvezőek. Az ASML az AI chipgyártó kapacitás iránti növekvő keresletből és a memóriachipek piacának kapcsolódó fellendüléséből profitálhat. Az Aureus 2 milliárd eurós részvényportfóliójának 5-6 százalékát az ASML-ben tartja.

Az ASML részvényárfolyama a negyedéves jelentés napján 4 százalékot esett, de az év eleje óta így is 28,6 százalékos pluszban van.