A kamarai hozzájárulásról szóló népszavazás valószínűleg elmarad

Az aláírásgyűjtés nem halad jól, és a választási kampány miatt szüneteltetni kell, így valószínűleg nem lesz népszavazás a kamarai hozzájárulás eltörléséről.

A Jobbik-Konzervatívok frakcióvezetője, Lukács László György szerint jelentős elmaradásban vannak a szükséges 200 ezer aláíráshoz képest, és a gyűjtést a választások kampányidőszakára fel kell függeszteni. A folytatásra június 9-től lesz lehetőség, de a politikus úgy véli, hogy a szükséges számú aláírás összegyűjtése valószínűtlen.

A gyűjtés nehézségeit a párt erőforrásainak hiánya és a kedvezőtlen időjárás is okozta. Lukács László György szerint a lakosság támogatja a kamarai hozzájárulás eltörlését, de a szükséges erőforrások és a megfelelő időzítés hiánya miatt nehezen halad az aláírásgyűjtés. A párt erőforrásait a választási kampányokra történő felkészülés kötötte le, és civil szervezetektől is alig érkezett segítség.

A kamarai rendszer és a kötelező hozzájárulások kérdése régóta vita tárgyát képezi. A vállalkozások évente 5 ezer forinttal járulnak hozzá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a területi kamarák működéséhez. Az MKIK 2022-ben 650 millió forint bevételt szerzett a hozzájárulásokból, ami jelentős növekedés az előző évekhez képest. A kötelező tagság nem népszerű Magyarországon, sok vállalkozó egyszerű sarcnak érzi az 5000 forintos díjat, és az idén 250 ezer vállalkozás nem fizette be a tagdíjat.

Parragh László, az MKIK elnöke, a kamarai rendszer és a kormány közötti kapcsolatokat erősíti, de a területi kamarák és a budapesti kamara (BKIK) vezetői közötti konfliktusok is előfordultak. Parragh a vállalkozások érdekképviseletének hatékonyságával érvel az MKIK létjogosultsága mellett, de kritikák is érik a kamara és az elnök tevékenységét. A parlamentben Matolcsy György MNB-elnök is kifejtette véleményét, miszerint nem érdemes fenntartani egy olyan kötelező kamarai rendszert, ahol a tagok 80-90 százaléka nem veszi igénybe a kamarai szolgáltatásokat, és az önkéntes kamarai rendszerek példái kedvezőbbek, mint a kötelező kamarák tapasztalatai.