A magyar munkavállalók óvatosak a munkahelyváltással

A magyar munkavállalók jelentős része szívesen váltana állást, azonban a gazdasági válság hatására csökkent a munkahelyek közötti mozgás, a munkavállalói fluktuáció 28 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 33 százalékról.

A fluktuáció csökkenése nem a munkaerőpiaci feszültségek enyhülésével magyarázható, hanem a gazdasági nehézségekkel és a munkaerőpiac átalakulásával. A HR-Evolution országos fluktuációkutatására hivatkozva a hrportal.hu szerint a tavalyi év kihívásai jelentősen befolyásolták a munkavállalói mobilitást. A vállalatok csökkentett munkaerő-kereslete miatt sokan óvatosabbá váltak a munkahelyváltást illetően.

A fluktuáció változása az egyes iparágakban eltérő volt. A termelő szektorban jelentős csökkenést, 28 százalékra mutatott a fluktuáció, míg a szolgáltató szektorban és a kereskedelemben növekedést tapasztaltak. A szellemi dolgozók körében a fluktuáció 16 százalékra csökkent, míg a kékgalléros munkavállalók esetében 35 százalékra mérséklődött.

Csikós-Nagy Katalin, a HR-Evolution Kft. ügyvezetője és fluktuációkezelés-szakértő szerint a cégek 23 százaléka szándékosan nem pótolta a kilépő munkavállalóit, ami passzív leépítésnek tekinthető. Emellett a béremelések gyakorisága is visszaesett: 2022-ben a cégek 44 százaléka emelt legalább kétszer bért, míg tavaly már csak 20 százalékuk.

A fluktuáció csökkenése ellenére még mindig magas, több mint kétszerese az ideálisnak. A munkaadók nehezen találják meg a megfelelő képességekkel rendelkező munkaerőt, és a helyzet valószínűleg nem fog javulni. Az aktív munkaképes állomány folyamatosan csökken, évente közel harmincezerrel több munkavállaló távozik a munkaerőpiacról, mint amennyi belép. A fiatal generáció pedig eltérően viszonyul a termelő vállalatok monoton munkájához és szigorú elvárásaihoz.