Magyarország népességmozgása és a vendégmunkások helyzete

Magyarországon a vendégmunkások száma 120 ezer fő, miközben 2010 óta 324 ezer magyar állampolgár hagyta el az országot, de közülük 219 ezren vissza is tértek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerdai közleménye alapján Magyarországon jelenleg mintegy 120 ezer vendégmunkás dolgozik, és a KSH adatai szerint a Magyarországon tartózkodó külföldiek száma 2010 óta 53 ezerrel nőtt. Czomba Sándor, a foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint a harmadik országból érkező munkavállalók aránya a V4 országok között Magyarországon a legalacsonyabb.

A közlemény kiemeli, hogy a vendégmunkások csak azokban a hiányszakmákban alkalmazhatók, ahol hazai és európai uniós munkaerő már nem áll rendelkezésre, és a magyar munkahelyeket többek között kvóta, országlista és negatív foglalkozási lista védi. Az államtitkár szerint a tartósan munkában állók vendégmunkásokra való lecserélése jogszabályilag tiltott Magyarországon.

Az elmúlt évtizedben 514 ezer külföldi érkezett Magyarországra, de jelenleg kevesebb, mint a fele, 251 ezer fő tartózkodik az országban, ami a teljes népességnek csupán 2,6 százalékát teszi ki. Ezen belül 36 ezer külföldi tanulmányai miatt tartózkodik ideiglenesen Magyarországon.

A magyar állampolgárok külföldre vándorlását tekintve, 2010 óta 324 ezer magyar hagyta el az országot, de közülük 219 ezren visszatértek. A hazai vándorlási egyenleg így mintegy 40 ezer fős többletet mutat, amit azzal magyaráznak, hogy 143 ezer külföldön született magyar állampolgár tért haza.

A Vállalkozók és Munkavállalók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Egyensúly Intézet felmérése szerint 770 ezer magyar lakik és dolgozik külföldön. A külföldön élő magyarok többsége negatívan ítéli meg Magyarország helyzetét, és az életszínvonal csökkenése, az egészségügyi és oktatási rendszer problémái, a közélettel való elégedetlenség, valamint az árak emelkedése miatt sokan nem tervezik a visszaköltözést.