A gazdagok nem az infláció miatt aggódnak

Az elmúlt évek inflációs kihívásai ellenére a világ gazdagjai tovább növelték vagyonukat, és jelenleg más típusú aggodalmak foglalkoztatják őket, mint például a geopolitikai helyzet és a globális gazdasági bizonytalanság.

A Financial Times jelentése szerint a gazdagok a privátbankárok és befektetési szakemberek segítségével sikeresen navigáltak az inflációs vizeken. A Forbes adatai alapján a milliárdosok és ultragazdagok vagyona a magas infláció ellenére is növekedett, mivel befektetéseiket a technológiai részvények és a magántőke területére koncentrálták.

A Forbes által követett luxus megélhetési költségindex (CLEWI), amely az operajegyek, az exkluzív iskolai díjak és a luxusautókra fordított kiadásokat méri, 2023-ban 4,9 százalékkal emelkedett, ezzel meghaladva az amerikai fogyasztói árindex 3,4 százalékos növekedését. Ennek ellenére a leggazdagabbak vagyona 2024-re rekordszintre, 14,2 milliárd dollárra emelkedett, ami 14 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az Egyesült Államokban a leggazdagabb 400 ember vagyona 2023-ban 13 százalékkal, 11,3 milliárd dollárra nőtt, ami szintén jelentősen meghaladja az inflációs rátát.

Alessandro Caironi, a Deutsche Bank Private Bank vezetője szerint a nagy vagyonnal rendelkező magánszemélyek kevésbé érzékenyek az inflációra, mivel portfóliójuk diverzifikált, és olyan befektetéseket tartalmaz, mint az állami és magántőke, valamint az ingatlanok, amelyek védelmet nyújtanak számukra az inflációval szemben.

Rebecca Gooch, a Deloitte Private globális vezetője megjegyezte, hogy az infláció mérséklődésével már nem ez a legnagyobb aggodalom a gazdagok körében. Jelenleg a geopolitikai helyzet és a globális gazdasági bizonytalanság okozza a legtöbb fejfájást a tehetős réteg számára.