A forint továbbra is gyengül, de van remény a stabilizálódásra

A magyar forint árfolyama szerda reggel tovább romlott a főbb devizákkal szemben, azonban a délelőtti órákban valamelyest erősödést mutatott. A Fed elnöke, Jerome Powell megjegyzései után a dollárral szembeni árfolyam október óta nem látott mélypontra süllyedt, de ebédidőhöz közeledve a forint összeszedte magát.

A forint gyengülése szerda reggel fokozódott, miután Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke egy konferencián kijelentette, hogy az infláció terén nem történt előrelépés, ami negatívan érintette a befektetői hangulatot. Szerda reggelre az EUR/HUF árfolyama 395,16-ra emelkedett, de a késő délelőtti órákra a forint erősödött, és rövid ideig 393 forint alá gyengítette az eurót.

Az USD/HUF árfolyam kedden október 3-a óta a legalacsonyabb szintre esett, és jelenleg 372,46-on áll, de a délelőtt folyamán a forint itt is erősödött. A dollár erősödése nem mutat lassulást, részben Powell mellett Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke nyilatkozata is hozzájárult ehhez, aki szerint az EKB kész kamatot csökkenteni a közeljövőben. Az EUR/USD árfolyam szerda reggel 1,0611-en áll.

Powell szerint az idei évben eddig nem volt haladás a 2 százalékos inflációs cél elérésében, és úgy tűnik, hosszabb időbe telik majd a magabiztosság elérése ezen a téren. Ez arra utal, hogy a Fed az eddig vártnál később kezdhet neki kamatvágási ciklusának, ami rossz hír a feltörekvő gazdaságoknak, beleértve Magyarországot is. Elemzők nem számítanak szeptember előtti kamatcsökkentésre, sőt egyes közgazdászok szerint idén ez nem is várható. A magas amerikai kamatkörnyezet, amely jelenleg 5,25-5,5 százalék – utoljára 23 évvel ezelőtt volt ilyen magas – erősíti a dollárt és az amerikai befektetési eszközöket, ami a forint gyengülése irányába hat.

Egy nagyobb forintgyengülés hamar lecsapódhat az üzemanyagok árában, és általában véve erősíti az inflációt. Továbbá a magas amerikai kamat a magyar jegybank kamatvágási mozgásterét is szűkíti. Jerome Powell szerint a jelenlegi kamatszint korlátozó, azaz lefelé nyomja a keresletet, ami segít lehűteni az inflációt, és "helyénvalóbb most még időt hagyni, hogy működjön a szűkítő politika". A Fed kamatalakító Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) legközelebb május 1-jén dönt a kamatról.

Christine Lagarde, az Európai Központi Bank (EKB) alelnöke kedden azt nyilatkozta, hogy a közeljövőben készen állnak a kamatok csökkentésére, ami gyengítheti az eurót más fizetőeszközökkel, így a forinttal szemben is. Hazánkban már megkezdődött a kamatcsökkentési periódus, ám ennek mértéke az elemzők szerint a következő időszakban lassulni fog, ez pedig szintén pozitívan hathat a forint árfolyamára.