82 évesen szerzett jogsit az elmúlt évek legidősebb magyar tanulóvezetője

Az elmúlt évek során egyre több 60 év feletti magyar döntött úgy, hogy jogosítványt szerez, és a legidősebb tanulóvezető 82 éves korában tett sikeres vizsgát.

Az elmúlt évek adatai alapján megfigyelhető, hogy a 60 év felettiek között is növekszik azoknak a száma, akik jogosítványt szeretnének szerezni. A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont Nonprofit Kft. (KAV) adatai szerint bár a legtöbb tanulóvezető a 20-30 éves korosztályhoz tartozik, az idősebb korosztályok képviselői is egyre bátrabban vágnak bele a tanulásba.

A "B" kategória a legnépszerűbb a jogosítványok között, és a tanulók többsége ma már e-learning keretében sajátítja el az elméleti tudnivalókat. A Kreszvaltozas.hu oldal szerint a tantermi képzésben részt vevők aránya csupán 11 százalék. A 2021-es évben 120 521, míg 2022-ben 97 629 tanuló kezdte meg a tanfolyamokat.

Az elméleti vizsgák sikeres teljesítése is jellemzően magas arányban valósul meg: 2021-ben a B-kategóriára jelentkezők 67 százaléka, míg 2022-ben 64 százaléka ment át elsőre az elméleti vizsgán.

Az idősebb korosztály számára is adott a lehetőség a jogosítvány megszerzésére. Az elmúlt öt év statisztikái alapján a legidősebb elméleti vizsgázó 89 éves volt, neki három próbálkozásra volt szüksége a sikerhez. A forgalmi vizsgára 2020-ban jelentkezett az elmúlt öt év legidősebb vizsgázója, aki 82 évesen elsőre sikeres vizsgát tett, és ugyanebben az évben egy 81 éves vizsgázó is elsőre teljesítette a forgalmi vizsgát.