zCast: Hol tart a zöld átmenet Magyarországon? - ifj. Chikán Attila

Az energetikai kérdések az elmúlt évek energiaválsága miatt váltak mindennapossá, de a zöld átmenet ennél sokkal többet jelent. A zCast podcast legújabb adásában ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója beszél arról, hogy Magyarország mennyire áll közel az energiafüggetlenséghez, és milyen lehetőségeket rejt a megújuló energia.

A zCast podcast legfrissebb epizódjában ifj. Chikán Attila, az Alteo vezérigazgatója volt a vendég, aki Fait Federikával beszélgetett arról, hogy Magyarország hol tart az energiafüggetlenség felé vezető úton. A beszélgetés során érintették a megújuló energiaforrások jelenlegi helyzetét és jövőbeli potenciálját, valamint azt, hogy mennyire tekinthető zöld energiának az atomenergia.

A podcastban szó esett arról is, hogy az atomenergia nélküli Magyarország legkorábban 2050 és 2100 között képzelhető el, és megvitatták, hogy a dekarbonizáció vajon lehetséges-e atomenergia nélkül. A megújuló energiaforrások közül a napelemek, a szélerőművek, a biogáz és a geotermikus energia lehetőségeit is körbejárták, valamint a víz energiahatékony és környezettudatos felhasználását is megemlítették.

A beszélgetés során felmerült a kérdés, hogy mikorra válik reálissá Magyarország leválása a fosszilis energiahordozókról, és hogy a Nemzeti Energia- és Klímaterv mennyiben segítheti elő a 2050-re kitűzött dekarbonizációs célok elérését. A társadalmi szempontok és a zöld átállás fontossága is terítékre került, valamint zöldenergia-tippeket is kaptak a hallgatók.

A podcast végén a hallgatók számára házi feladatként a Green Policy Center következő eseményére, a „A klímasemlegesség emberi oldala” című konferenciára való figyelmeztetést kaptak, amely június 3-án kerül megrendezésre.

A zCast podcast epizódjai elérhetők több platformon is, így a Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SoundCloud és YouTube felületeken, valamint feliratkozásra is van lehetőség a zCast csatornájára.