Új nitrogénüzem Székesfehérváron

Székesfehérváron, a Harman Becker Gépkocsirendszer Gyártó Kft. gyárában adtak át egy csúcstechnológiás nitrogénüzemet, amelyet a Messer Hungarogáz épített ki.

A Messer Hungarogáz által megvalósított beruházás célja, hogy a helyszínen kielégítse az autóipari elektronikai gyártó nitrogénigényét egy új, energiahatékonyságot növelő technológiával. A társaság távvezérléssel fogja üzemeltetni a korszerű nitrogéntermelő egységet.

A Harman, amely a Samsung cégcsoport tagja, Székesfehérváron olyan elektronikai és akusztikai termékeket állít elő az autóipar számára, mint erősítők, navigációs rendszerek és fejegységek.

A Messer által telepített új nitrogéngenerátor a székesfehérvári Holland fasori telephelyen került üzembe, amely javítja az energiahatékonyságot és gazdaságosabbá teszi az üzemeltetést a levegőből történő hatékonyabb nitrogén leválasztás révén.

2024 első negyedévében már a gyár területén lévő nitrogénüzemből származó nagytisztaságú nitrogén áll majd rendelkezésre az elektronikai termékek gyártásához, ami megszünteti a gáz közúti szállításának szükségességét és hozzájárul a dekarbonizációs törekvésekhez.

Bohner Zsolt, a Messer Hungarogáz ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy az automatizált és távvezérelt üzemben a legmodernebb technológiákat alkalmazzák az energiahatékony és környezetbarát működés érdekében, és hogy a gázellátásra fordított villamosenergia-felhasználás egyharmadára csökken a korábbi közúti szállításhoz képest.