Szuperkórház projektcég ügyében nincs szabálytalanság Polt Péter szerint

Polt Péter legfőbb ügyész állítása szerint nem található semmi szabálytalanság a megszűnt szuperkórházi projektcégnél, ahol Kocsis Máté felesége jelentős fizetést kapott.

A DK-s Vadai Ágnes kérdésére, mely a szuperkórházi projektcég megszüntetésével kapcsolatos esetleges szabálytalanságokra vonatkozott, Polt Péter válaszában kijelentette, hogy a céggel kapcsolatban nem folyik és nem is folyt büntetőeljárás, továbbá az ügyészségnek nincs törvényességi ellenőrzési jogköre a cégekkel szemben. A legfőbb ügyész szerint a 444.hu hírportál által idézett cikk, valamint a képviselői kérdés sem tartalmaz bűncselekményre utaló adatokat.

A DBC Dél-budai Centrum Projekt Beruházó és Ingatlanfejlesztő Zrt. megszüntetése a kormány decemberi döntése nyomán történt, és a cég beolvadásával az Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztő Nonprofit Kft. vette át a vagyonát. Polt Péter hozzátette, hogy a jogutód cég is állami tulajdonban maradt, így a nemzeti vagyon része, és az ellenőrzés az Állami Számvevőszék feladata.

A projektcég jelentős vagyonnal rendelkezett: a megszűnés előtt készült vagyonmérleg-tervezet szerint 4,5 milliárd forint értékű ingatlanvagyon, 4,3 milliárd forint bankszámla-egyenleg, 1,1 milliárd forint tőketartalék és 13 milliárd forint tartozás szerepelt a könyvekben. Kocsis Máté felesége, aki igazgatósági tagként szerepelt a cégnél, havi bruttó 550 ezer forintos fizetést kapott, ami az alapítás óta összesen körülbelül bruttó 34 millió forintot jelentett. Kovács István, a Megafon tulajdonosa és a felügyelőbizottság elnökeként, havi fix fizetéseivel bruttó 24 millió forintot gyűjtött össze.