A diákmunkások órabére jelentősen emelkedhet a nyáron

A nyári szezonban a diákmunkások órabére akár 20-30 százalékkal is nőhet a jelenlegihez képest, mivel a munkaerőpiac kereslete rendkívül magas.

Az RTL Híradó riportja szerint a minimálórabér idén 1534 forintra emelkedett, de a cégek már most is ennél magasabb bért ajánlanak a diákoknak. Egyes diákszövetkezetek kisebb partnerei 1600-1700 forintos órabérért keresnek munkavállalókat, míg a nagyobbak akár 1900 forintot is hajlandóak fizetni óránként.

A szaktudással rendelkező diákmunkások még magasabb órabért érhetnek el. Kelet-Magyarországon már 2000 forint feletti órabért is kínálnak mérnöki vagy informatikai ismeretekkel rendelkező diákoknak. Nyugaton és a fővárosban a fizetések még ennél is magasabbak lehetnek, Budapesten például akár 3500 forintos órabért is kaphatnak a diákok.

A nyári időszakban különösen a turizmus területén nő meg a munkaerő iránti igény, ami a Balaton környékén például nagyon látványosan megmutatkozik. A diákok többsége csak a nyári hónapokban vállal munkát, és a diákszövetkezetek tapasztalatai szerint ők is inkább csak a magasabb órabérért kínált lehetőségeket fogadják el.