Németország a világgazdaság „problémás gyermeke”

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerint Németország gazdasági növekedése idén csak 0,2 százalék lesz, ami jelentős csökkenés a korábban várt 0,5 százalékhoz képest.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb előrejelzése szerint a német gazdaság növekedése 2023-ban mindössze 0,2 százalékra korlátozódik, ami jelentősen elmarad a januárban még várt 0,5 százalékos növekedéstől. Németország ezzel a világ nagy gazdaságai között a leggyengébb teljesítményt nyújtja, amit a tartósan gyenge fogyasztás és az Ukrajna elleni orosz támadás következtében megugró energiaköltségek okoznak.

A német gazdaság a tavalyi évben 0,3 százalékkal zsugorodott, míg más európai és tengerentúli országok növekedési pályára álltak. Az IMF 2025-re 1,3 százalékos növekedést jósol Németországnak, ami szintén 0,3 százalékponttal kevesebb a januári előrejelzésnél. Ezzel együtt Olaszország és Japán még ennél is kisebb gazdasági növekedést mutathat.

Az IMF a világgazdaság idei és jövő évi növekedését 3,2 százalékban látja, ami stabilizálódást jelent a korábbi válságok után, de hosszú távú összehasonlításban gyengének számít. Pierre-Olivier Gourinchas, az IMF vezető közgazdásza szerint a világgazdaság meglepően rugalmas, és a várt recessziót sikerült elkerülni. Az infláció csökkenése pedig lehetővé teheti a kamatcsökkentést a gazdagabb országokban.

Az IMF az amerikai gazdasággal kapcsolatban optimistább, 2024-re 2,7, 2025-re pedig 1,9 százalékos növekedést jósol. Ezzel szemben az eurózóna, különösen Németország, gyengébb előrejelzéseket kapott, ahol a fogyasztás gyengesége miatt csak 0,2, illetve 1,3 százalékos növekedést várnak. Az euróövezetben a tavalyi 0,4 százalékos GDP-növekedés után idén 0,8 százalékos bővülést vár az IMF, 0,1 százalékponttal alacsonyabbat a januári prognózisban jelzettnél, 2025-ben pedig 1,5 százalékost az év elején becsült 1,7 százalék helyett.

A nemzetközi növekedés fő mozgatórugói a nagy feltörekvő gazdaságok, mint Kína és India lesznek, míg Oroszország a hadigazdaságba és fegyverkezésbe történő jelentős beruházásoknak köszönhetően gyorsabban növekszik, mint várták. Az IMF nem módosította Kína idei és jövő évi növekedésével kapcsolatos előrejelzését januárhoz képest, az ideit 4,6 százalékon, a jövő évit 4,1 százalékon tartotta.

Az infláció továbbra is jelen lesz a világgazdaságban, bár az iparosodott országokban a nagy központi bankok céljának megfelelően, 2024-ben 2,6, 2025-ben pedig 2 százalékra csökkenhet. Az IMF a fejlett országokban 2,6 százalékos inflációt vár az idén és 2 százalékost jövőre, ami megegyezett a januári becsléssel. Az euróövezetben idén 2,4 százalékos, jövőre 2,1 százalékos, Japánban az idén 2,2 százalékos, jövőre 2,1 százalékos, az Egyesült Államokban pedig idén 2,9 százalékos, jövőre 2 százalékos inflációra számít az IMF.

A kedden ismertetett becslés szerint a magyar GDP idén 2,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal nő a tavalyi 0,9 százalékos csökkenést követően. Magyarországon az infláció a tavalyi 17,1 százalék után idén 3,7 százalék, jövőre 3,5 százalék lesz, míg a munkanélküliségi ráta a tavalyi 4,1 százalék után 4,4 százalék lesz idén és 4,2 százalék jövőre. Ez valamivel alacsonyabb növekedés, mint amit a magyar kormány vár az idei évre, ugyanis Varga Mihály pénzügyminiszter múlt héten jelezte, hogy a kormány 2,5 százalékra módosította a 2024-es növekedési várakozását.