Szükség van az 50.000 forintos bankjegyre?

Egyre több szó esik arról, hogy az infláció hatására szükség lehet az 50.000 forintos bankjegy bevezetésére Magyarországon.

A Mi Hazánk mozgalom alelnöke, Novák Előd szerint az elmúlt évek inflációját követően indokolt lenne az 50 ezer forintos bankjegyek bevezetése, mivel a 20 ezres bankjegyek 2001-es bevezetésekor ez a címlet még nagyobb vásárlóértéket képviselt, mint manapság az 50 ezer forint. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke azonban úgy véli, hogy az infláció ellenére a lakosság fizetési szokásai alig változtak az elmúlt két év során, amit az érmék forgalomban lévő mennyiségének és értékének csekély növekedése is alátámaszt.

Matolcsy szerint a címletstruktúra megváltoztatása nem alapulhat csupán a fémárak aktuális ingadozásán, hiszen ezek az árak jelentős volatilitást mutatnak. Az 50 ezres bankjegy bevezetésével kapcsolatosan a jegybankelnök kiemelte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online pénztárgép adatai szerint 2023-ban az átlagos készpénzes tranzakció értéke mindössze 3597 forint volt. Ezenkívül a készpénzhasználat főként a kisebb értékű tranzakcióknál jellemző, így az 50 ezres bankjegyek bevezetése jelentős címletváltási nehézségeket okozna.

A 20 ezres bankjegyek mennyisége 2023-ban 0,7%-kal csökkent, míg az 500 és 1000 forintosoké éppen ellenkezőleg, jelentősen, 5,1%-kal, illetve 5,8%-kal nőtt. A nagyobb értékű fizetések esetében pedig a 2022. március 2-án bevezetett Azonnali Fizetési rendszer (AFR) gyors és megbízható alternatívát kínál a készpénzhasználattal szemben.

A kérdés tehát adott: valóban szükség van-e az 50.000 forintos bankjegy bevezetésére? A szavazásra felhívó cikk szerint a közvélemény véleményét egészen 17 óráig várják.