Kínai rendőrök Magyarországon: a Belügyminisztérium nem tudja a részleteket

Vadai Ágnes kérdésére a Belügyminisztérium nem tudott válaszolni arra vonatkozóan, hogy mely rendőrkapitányságokon lesznek jelen a kínai rendőrök Magyarországon.

Vadai Ágnes, a DK országgyűlési képviselője írásbeli kérdést nyújtott be a Belügyminisztériumhoz, amelyben arra volt kíváncsi, hogy "Mely rendőrkapitányságokon fognak a kínai rendőrök tartózkodni szolgálatuk idején?". Rétvári Bence államtitkár válaszában jelezte, hogy a Magyarország Belügyminisztériuma és a Kínai Népköztársaság Közbiztonsági Minisztériuma közötti Együttműködési Megállapodás egy klasszikus keretmegállapodás, amely nem rendelkezik az együttműködés operatív részleteiről, így a pontos helyszíneket sem, tehát erre vonatkozóan nem történt kijelölés.

A magyar-kínai rendőri együttműködés híre március elején vált ismertté, amikor bejelentették, hogy kínai rendőrök hamarosan járőrszolgálatot láthatnak el Magyarországon, magyar rendőrökkel közösen. A Belügyminisztérium szerint ez a lépés elősegíti a két ország állampolgárai és hatóságai közötti kommunikációt, valamint javítja a belbiztonságot és a közrendet. Rétvári hozzátette, hogy a kínai rendőrök a nyelvi nehézségek leküzdésében is segítséget nyújthatnak majd, de intézkedési jogköreik nem lesznek.

Ez a fejlemény azután következett be, hogy 2022 novemberében fény derült arra, hogy többek között Magyarországon is működnek illegális kínai rendőrőrsök. Az Európai Bizottság az ilyen típusú megállapodásokat elfogadhatatlannak tartja, és az ügyet már az Európai Parlament is vizsgálja.