Kórházi adósságrendezés két részletben

A Népszava információi szerint a magyar kormány döntött arról, hogy nyárig két részletben összesen 104 milliárd forint értékben rendezik az állami kórházak adósságát.

Az első részlet, mely mintegy 64 milliárd forintot tesz ki, egy hónapon belül kerül kifizetésre, míg a további 40 milliárd forintot júniusban utalják az egészségügyi intézményeknek. A kifizetések szigorú feltételek mellett történnek, elsődlegesen az állami beszállítók, így az energiaszolgáltatók számlái kerülnek rendezésre, míg az orvosieszköz-szállítók és a gyógyszercégek hátrébb sorolódnak.

A kórházak lejárt tartozásállománya március végén közel 110 milliárd forintot tett ki, és 2023-ban havonta átlagosan 3,7 milliárd forinttal nőtt az adósság. A következő évben még rosszabb helyzet várható, hiszen havi 20 milliárd forintos növekedéssel számolnak. A költségvetési helyzet nem ígérkezik kedvezőnek, az első három hónap adatai alapján nincs tartalék a 2024-es büdzsében, és a 4,5%-os hiánycél elérése is kérdéses intézkedések nélkül.

Feller Antal, a Magyar Gyógyszerészi Kamara vándorgyűlésén elmondta, hogy a kórházi adósságok kezelése különösen nagy terhet ró a gyógyszer-beszállítókra. Tavaly év végén a kórházak közel 30 milliárd forint értékben tartoztak a nagykereskedőknek gyógyszerekért, ebből a lejárt tartozás 10-13 milliárd forint között mozgott. A korábbi adósságkonszolidáció nem hozott érdemi megoldást, és 2024-ben tovább nőtt az elmaradás.