Powell elismeri: Az inflációval kapcsolatban nincs előrelépés

A Federal Reserve elnöke, Jerome Powell beismerte, hogy az idei év során nem sikerült előrelépést elérni az infláció csökkentése terén, amint azt egy amerikai-kanadai gazdasági fórumon elmondta.

A CNBC beszámolója szerint Powell egy panelbeszélgetésen kifejtette, hogy a legfrissebb gazdasági adatok erős munkaerőpiacot és szilárd növekedést mutatnak, de az infláció még mindig nem közelítette meg a kívánt 2%-os célt. A Fed vezetője hangsúlyozta, hogy a kamatok jelenlegi magas szintje, amely 23 éve a legmagasabb, valószínűleg fennmarad, amíg az infláció nem csökken a célhoz közelebb. A kamatlábak jelenleg 5,25%-5,5% közötti célsávban vannak.

Powell megismételte a jegybank tisztviselőinek korábbi kijelentéseit, miszerint a közelmúltbeli gazdasági adatok nem adnak okot a bizalom növekedésére, és valószínűleg hosszabb időbe telik, amíg a kívánt inflációs szint elérhető lesz. Ennek ellenére kifejezte meggyőződését, hogy a monetáris politika megfelelően felkészült a jövőbeli kockázatok kezelésére.

A piaci reakciókra is kitért a jelentés, amely szerint az euró-dollár árfolyama a jegybankelnök szavait követően az 1,06-os szintig esett, míg a kötvényhozamok emelkedni kezdtek. A 10 éves amerikai kötvény hozama a 4,7 százalékot, a 2 évesé pedig az 5 százalékot meghaladó szinten mozgott.