Brüsszeli jelentés: reform nélkül hanyatlás vár az EU-ra

Enrico Letta, a Jacques Delors Intézet elnöke szerint az Európai Unió gazdasági hanyatlásának veszélye áll fenn, amennyiben nem hajt végre integrációt pénzügyi, energetikai és távközlési piacain.

Enrico Letta, az olasz volt miniszterelnök és a Jacques Delors Intézet jelenlegi elnöke figyelmeztet arra, hogy az Európai Unió gazdasági befolyása csökken az Egyesült Államokkal és Kínával szemben, amennyiben nem integrálja tovább pénzügyi, energetikai és távközlési piacait. Letta hamarosan közzéteszi jelentését és javaslatcsomagját az Európai Bizottság számára, amely a belsőpiac megmentésére és a támogatáspolitika átalakítására irányul.

Az uniós egységes belső piac 1993-as létrehozása óta a gazdasági befolyás csökkenése miatt Letta szerint az integráció fokozására van szükség a következő öt évben, különösen a pénzügyi szolgáltatások, az energia és a távközlés területén, hogy Európa gazdasági biztonságát és versenyképességét megerősítsék.

A jelentés kiemeli, hogy Európa prioritásai, mint a zöld átállás, az EU-tagság bővítése és a védelmi kiadások növelése, a magánfinanszírozás növelését igénylik. Letta az uniós fúziós szabályok felülvizsgálatát és az EU közös költségvetésének bővítését javasolja ezeknek a céloknak az eléréséhez. Emellett a versenypolitika és az állami támogatási rendszer reformját, valamint egy új „bővítési eszköz” létrehozását is szorgalmazza a kevésbé fejlett országok uniós csatlakozásának elősegítésére.

Letta elismeri, hogy az EU korábbi bővítésekor elkövetett hibákat, és tudatában van annak, hogy az integráció erősítése szuverenitáspárti országok ellenállásába ütközhet.

A jelentés egybevág más szakértők, például Fatih Birol, a Nemzetközi Energiaügynökség szakértőjének megállapításaival, akik szerint Európának újra kell gondolnia energiapolitikáját és új ipari stratégiát kell kidolgoznia. Letta hangsúlyozza, hogy egy versenyképes egységes piac elengedhetetlen ahhoz, hogy az EU ne maradjon le Kínától és az Egyesült Államoktól.

Ez a versenyképes piac azonban veszélyben lehet, amint azt a Mondelez International esete is mutatja. A cég, amely többek között a Milka csokit is gyártja, több millió eurós bírságot kaphat az EU-tól, miután vádak szerint akadályozta termékeinek szabad kereskedelmét az EU tagállamai között. Az Európai Bizottság 2021-ben indított trösztellenes vizsgálatot a vállalat ellen, amelynek során külön figyelmet fordítottak arra, hogy a csomagolás nyelvi korlátai hogyan befolyásolhatják a kereskedők országválasztását, valamint arra is, hogy ezek a korlátok hogyan növelhetik az árakat vagy csökkenthetik a vásárlói választékot Európában.

Margrethe Vestager, az EU versenyügyi biztosa kiemelte annak fontosságát, hogy megvizsgálják, vajon a Mondelez korlátokat állított-e fel a piacokon való szabad verseny előtt, ami magasabb árakhoz vezethetett volna a fogyasztók számára. A Mondelez már 340 millió eurót tett félre egy lehetséges uniós bírság fedezésére, de a cég szerint a mostani, több millió eurós összeg jócskán meghaladja korábbi várakozásaikat, ugyanis a bírság összege akár a vállalat globális forgalmának 10 százalékának is megfelelhet, ha valóban bebizonyosodik az uniós versenyjog megsértése.