Manhattan egyik legfényűzőbb luxusapartmanja eladó

Eladósorba került Manhattan egyik legfényűzőbb luxusapartmanja, melynek irányára 40 millió dollár, azaz körülbelül 15 milliárd forint, ami még a magas ingatlanárakról ismert New Yorkban is kiemelkedőnek számít.

Az ingatlan 348-350 négyzetméteres, három hálószobával, három fürdőszobával és egy 100 négyzetméteres terasszal rendelkezik, ahol egy 12 méteres fűtött medence is található. A híres Crown Building felhőkarcoló 18. emeletén helyezkedik el, és az apartmanba egyedi tervezésű olajozott diófa dupla ajtókon keresztül lehet belépni. Az apartman a milliárdosok utcájának is nevezett Ötvenhetedik utca és a Manhattan főutcájának számító Ötödik sugárút sarkán található, szemben a Trump-toronnyal, közel a Central Parkhoz és a Rockefeller Centerhez. A Bloomberg szerint az ingatlan eladása még az amerikai üzleti lap számára is figyelemre méltó esemény.

A jelenlegi tulajdonos két évvel ezelőtt, 2022 nyarán vásárolta meg az apartmant 34,5 millió dollárért. A tulajdonos kiléte nem publikus, egy Amerikában bejegyzett, de magyarországi címmel is rendelkező cég vásárolta meg a lakást. A magyar sajtóban megjelent információk szerint a luxusapartman megvásárlása Matolcsy György jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak a baráti köréhez köthető. Matolcsy Ádám a Partizán interjúkérését azzal utasította el, hogy már két éve külföldön él.

A Crown Building, amely 1921-ben épült és nemrégiben esett át teljes felújításon, az Aman luxushotel alsó 14 emeletét, valamint éttermeit és wellnessrészlegét foglalja magában. A felső emeleteken összesen 22 lakás található, és a lakók használhatják a hotel szolgáltatásait, valamint beléphetnek az Aman exkluzív, privát klubjába is. A felvételi díj 200 ezer dollár, az éves tagdíj pedig 15 ezer dollár.

A felhőkarcolóban található apartmanokat 2018-ban adták át, és az utolsó két üresen álló lakás idén márciusban kelt el, az egyik 49 millió dollárért, azaz több mint 18 milliárd forintért. A Matolcsy-körhöz köthető lakás az első az épületben, amit a tulajdonosa továbbértékesít. A Bloomberg információi szerint a tulajdonos korábban 47 millió dolláros áron próbálta értékesíteni az ingatlant, sikertelenül. A mostani 40 millió dolláros irányár több mint 40 millió forintos négyzetméterárat jelent. A tulajdonos a 2022-es vételárhoz képest 5,5 millió dollárral magasabb áron kínálja a lakást, ami mai árfolyamon számolva körülbelül kétmilliárd forint hasznot jelenthet, ha sikerül eladni.

A jegybankelnök fiának köre a közelmúltban több ingatlantól is megvált. Nemrég 107 millió euróért, mintegy 42 milliárd forintért értékesítettek 10, a Matolcsy Ádám–Száraz István-kör által kezelt ingatlant, amelyek az MNB Pallas Athéné Alapítványa vagyonkezelőjének többségi tulajdonában álló, lengyel központú GTC Grouphoz kerültek.