Az Európai Központi Bank kamatcsökkentési kilátásai és a forint gyengülése

Az Európai Központi Bank (EKB) júniusi kamatcsökkentési lehetőségét a geopolitikai helyzet stabilitása befolyásolhatja, amely hatással van az energiaárakra és az inflációra, jelentette ki Olli Rehn, az EKB döntéshozója.

Olli Rehn szerint az EKB a múlt héten jelezte, hogy nyitott a júniusi kamatcsökkentésre, de ez az infláció várakozások szerinti lassulásától függ. Rehn hozzátette, hogy a kamatcsökkentés előfeltétele, hogy ne merüljenek fel újabb hátráltató tényezők, mint például a geopolitikai helyzet változása, amely az energiaárakat érintené. Az EKB utalt arra, hogy hamarosan csökkenthetik az euró kamatát, mert az eurózónában már elég alacsony az infláció.

A finn jegybankár kiemelte, hogy az EKB döntéseit ülésről ülésre, a legfrissebb információk alapján hozza meg, anélkül, hogy előre rögzítené magát bármilyen konkrét kamatlábhoz. Ezzel kapcsolatban Rehn nem tett utalást arra, hogy támogatna-e egy esetleges további kamatcsökkentést június után.

A jegybank a múlt heti ülésén nem módosította az irányadó kamatot, de jelezte, hogy nyitott lehet a kamatcsökkentésre, amit a piacok júniusra várnak. Azonban a forint és más közép-európai devizák gyengülése az euróhoz képest, valamint az euró gyengülése a dollárhoz viszonyítva, azt mutatja, hogy a befektetők inkább dollárba helyezik át pénzüket. A forint árfolyama jelentősen gyengült, egy euróért utoljára április 2-án kellett 395 forintot adni, most pedig a napi mélypont 395,4 forint volt.

Ez a változás részben az amerikai infláció magasabb, mint várt adatára vezethető vissza, ami miatt valószínűbbé vált, hogy még várni kell a dollár kamatcsökkentésére. Az európai infláció alacsony szintje önmagában jó hír, de a magasabb kamatok miatt a befektetők inkább a dollárt részesítik előnyben, főleg mivel az amerikai gazdaság jól teljesít.