Az Apple védelmébe veszi az 8 GB RAM-ot a "Pro" gépeknél is 2024-ben

Az Apple ismételten megvédte döntését, hogy a Mac számítógépeik alapmodelljei 2024-ben is 8 GB RAM-mal kezdődnek, még a "Pro" jelzésű gépek esetében is.

Az Apple híres arról, hogy alapmodelleiket szigorúan szabályozott hardveres specifikációkkal látják el, és jelentős felárat számítanak fel minden további fejlesztésért. A MacBook-széria sem kivétel ez alól, ahol a kezdő konfigurációk ma is 8 GB RAM-mal érkeznek, és minden további memória bővítés jelentős költségnövekedést jelent: 16 GB esetén plusz 100 ezer forintot, 24 GB esetén pedig plusz 200 ezer forintot kell fizetni az alapár felett.

Az Apple védelmében állítja, hogy az 8 GB RAM elegendő a Windows operációs rendszer 16 GB memóriájával összehasonlítva, köszönhetően az optimalizációnak, hiszen az Apple eszközök hardvere és szoftvere egyaránt saját fejlesztésű. Azonban még a hétköznapi felhasználásra szánt MacBook Air mellett is felvetődik a kérdés, hogy miért tartalmaz az 800 ezer forintos indulóáron kínált 14 hüvelykes MacBook Pro is csupán 8 GB RAM-ot alapértelmezetten.

Evan Buyze, az Apple Mac marketingvezetője egy kínai IT Home-nak adott interjúban, amit a 9to5Mac szemlézett angolul, kiállt az 8 GB RAM mellett. Szerinte ez a memóriamennyiség elegendő a legtöbb feladatra, amire az emberek használják ezeket a gépeket, mint például a böngészés, médialejátszás, egyszerűbb fotó- és videószerkesztés, vagy az alkalmi játék.

Az Apple optimalizációja és saját fejlesztésű lapkái ellenére előfordulhatnak akadozások, ha valaki több böngészőlappal és egyidejűleg futó programokkal dolgozik. Bár az Air modell esetében ez még elfogadható lehet, a Pro gép esetében jogosan merül fel a kérdés, hogy miért nem kezdődik a konfiguráció 16 GB RAM-mal.

A felhasználók természetesen választhatják a magasabb memóriával rendelkező változatokat, de ezek jelentős felárral járnak, ami egy prémium kategóriás terméknél felveti a kérdést, hogy miért nem a magasabb teljesítmény az alapértelmezett.