A tél visszatérésével havazás kezdődött az Alpokban, a Tátrában és a magyarországi hegycsúcsokon

Az elmúlt órákban az Alpok és a Tátra magasabb részein ismét havazás kezdődött, miközben Közép-Európa több területén, köztük Magyarországon is érezhetően lehűlt a levegő.

Az Időkép jelentése szerint nem csak Magyarország északi részein csökkent jelentősen a hőmérséklet, hanem a környező hegyvidékeken is. A Tátra és az Alpok bizonyos részein a hőmérők mínuszokat mutatnak, és a hó is szállingózik. A Lominici-csúcson jelenleg -7, míg Chopokon -4 fokot mértek, az alacsonyabban fekvő területeken pedig eső esik. A magyarországi Nagy-Hideg-hegyen, a Kendig-csúcson, a Hajag-tetőn és a Mátrában is megjelentek a hópihék, így a táj olyan képet mutat, mintha egy alpesi legelő felett hullanának a hópihék.

Magyarországon a lehűlés csak esőt hozott, és kedden borús, szeles, esős időre számíthatunk, ezért több megyére is figyelmeztetést adtak ki. Reggelre az ország északi-északnyugati felén jelentősen lehűlt a levegő, a csapadékos részeken mindössze 5-6 fokot mutatnak a hőmérők.

A közép-európai hőtérkép tanúsága szerint a hideg levegő átvette a hatalmat az áprilisi meleg felett, és a hegyekben a hőmérséklet továbbra is a fagypont alatt marad. Az osztrák Lachtal síterepen, amely 1600-2200 méter közötti magasságban fekszik, szintén havazás kezdődött, és a Wetteronline előrejelzése alapján a következő napokban is télies időjárásra számíthatunk ezen a területen. A magyarok körében közkedvelt Lachtalban reggel hullni kezdett a hó és pillanatok alatt belepte a zöld színben pompázó tájat.

Mindazok, akik a tegnapi strandpapucsos, rövidnadrágos idő után egy kis télies hangulatra vágynak, érdekes lehet böngészniük egy kicsit az Időkép hegyvidéki kamerafelvételei között. Kiszomboron tegnap még 31,4 fokot mértek, majdnem 4 fokkal megdöntve az országos melegrekordot, de a szeszélyes április ma már havazást hozott helyenként.

Nyitóképünk az Időkép videójából származik.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras