Újra itt vannak a kőkemény szívatások - Már nem kellenek a dolgozók?

Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában a munkaerőpiac feszessége enyhült, ami a toborzási folyamatok megváltozásában is megmutatkozik. A cégek válogatósabbak lettek, és az állásinterjúk során a jelölteknek több fordulón át kell bizonyítaniuk, gyakran összetett feladatokkal szembesülve. Az állásajánlatokra hosszú várakozási idők is jellemzőek, amit a gazdasági bizonytalanság is befolyásol.

Az elmúlt időszakban a nyugati világban csökkent az üres álláshelyek aránya, ami a munkaerőpiac enyhülését jelzi. Az Európai Unióban 2023 utolsó negyedévében 2,5%-ra mérséklődött a betöltetlen munkahelyek aránya, míg 2022 második negyedében még 3%-on állt a mutató. Az Egyesült Királyságban a ráta 2023 harmadik negyedére 3,1%-ra esett vissza a korábbi 4,1%-ról, Magyarországon pedig a KSH adatai szerint 2,3% volt az üres álláshelyek aránya 2023 utolsó negyedében.

A munkaerőpiac kevésbé feszes állapota lehetővé teszi a cégek számára, hogy válogatósabbak legyenek a jelentkezőkkel szemben. A BBC által bemutatott brit szakember, Adam Nicoll esete példázza ezt a jelenséget, aki nyolcszor is részt vett az állásinterjú különböző fordulóin.

A Nagy Felmondás idején, 2021-ben, amikor sokan mondtak fel munkahelyükön, a HR-menedzserek gyorsan kellett, hogy cselekedjenek a munkaerőhiány miatt. Ezzel szemben most a cégek több időt szánhatnak a toborzásra és a munkaerő-felvételre.

Az iCIMS amerikai toborzási szoftvercég felmérése szerint az Egyesült Királyságban és az EMEA-régióban egy meghirdetett pozícióra átlagosan 43 pályázat érkezik, ami 44%-kal több, mint a 2023 februári adatok. Az állások betöltése jelenleg átlagosan hét hetet vesz igénybe.

A toborzási folyamat elhúzódásának strukturális okai is vannak, például a hibrid munka elterjedése, ami több interjúkört eredményez. Az AT&T HR-kérdésekért felelős globális alelnöke, Astad Dhunjisha szerint a cégek most több időt szánnak a kiválasztási folyamatra, hogy elkerüljék a korábbi időszakban elkövetett hibákat.

A munkaerőpiaci helyzet megváltozásával a jelöltek hosszabb ideig maradnak bizonytalanságban, és az interjúk folyamata is elhúzódik. A magasabb beosztású pozíciók esetében ez akár négy hónapot is jelenthet.

A Hays munkaerő-közvetítő cég felmérése szerint a megkérdezett munkavállalók kis része tartja elfogadhatónak a hosszú várakozási időket és a többszöri interjúköröket.

A gazdasági bizonytalanság miatt sok vállalat óvatosabb a toborzás terén, és hajlamosabbak a döntéseiket hosszabb ideig függőben tartani.