A csillagok állása is fellendítette a haldokló kínai gazdaságot

A kínai gazdaságélénkítő politika eredményeként a kínai gazdaság 5,3 százalékkal növekedett az első negyedévben, meghaladva a Reuters elemzőinek előrejelzéseit.

A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint az idei első negyedévben a kínai gazdaság 5,3 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest. Ez az eredmény felülmúlta a Reuters elemzőinek 4,6 százalékos előrejelzését. A Nemzeti Statisztikai Hivatal szerint a nemzetgazdaság jól indított az év első negyedévében, jó alapot teremtve a továbbiakban. Ugyanakkor figyelmeztettek, hogy a gazdasági stabilitás még nem szilárd, mivel a pandémia óta Kína több problémával is küzd, mint például a kereslet lassulása és az elhúzódó ingatlanválság.

A gazdasági növekedést a kínai ipar feltámadása is segítette, hiszen a termelés az utolsó negyedévben 6,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. A kiskereskedelmi forgalom és a gyárakba, valamint berendezésekbe történő befektetések volumene is 4,7 százalékkal emelkedett éves szinten. A holdújévi ünnepségek is hozzájárulhattak a háztartások kiadásainak növekedéséhez az elmúlt negyedévben.

Annak ellenére, hogy a belföldi fogyasztás növekedett, a kínai import és export márciusban csökkent az előző év azonos hónapjához képest, 7,5 százalékos visszaesést mutatva. Peking az idei évre 5 százalékos GDP-növekedési célt tűzött ki, ami a jelenlegi helyzetben ambiciózusnak tekinthető.

A kínai gazdaság és építészet terén is történnek érdekes fejlemények. Nanking város új pályaudvarának tervezői valószínűleg nem számítottak arra, hogy a tervük iránt akkora lesz az érdeklődés, mint amekkora. A város új pályaudvara a tervek alapján, a kínai közösségi média konszenzusa szerint úgy néz ki, mint egy tisztasági betét. A helyi kormányzat állítása szerint a tervezett épülethez a szilvavirág adta az inspirációt, ami Nanking egyik jelképe. A Weibo és hasonló kínai közösségi oldalak kommentelői szerint viszont aki nem látja, hogy ez az épület egy szárnyas betétre hasonlít, és nem virágra, az nem biztos, hogy jól lát a szemével. Akár szilvavirág, akár szárnyas betét, a pályaudvar várhatóan a sokat pocskondiázott látványtervek szerint épül majd meg, mert azt Csiangszu tartomány kormányzata és a kínai állami vasúttársaság is leokézta már. Sőt, az építkezés hónapokon belül el is kezdődhet.

Nem ez lesz az első középület, ami várhatóan közröhely tárgya lesz Kínában: a BBC cikke emlékeztet, hogy az állami televízió pekingi székházát sokan csak „nagy bokszeralsóként” emlegetik. Aki lát egy képet az épületről, rögtön megérti, miért.