Elszáguldott a dollár, jöhet a 400 forintos euró

Kedden a forint tovább gyengült, az euróval szemben már a 395-ös szint felett is járt. A magyar deviza gyengülésében most a dollár játssza a főszerepet.

A múlt heti összefoglalóban kiemeltük, hogy a forint az euróval szemben 390 alatt kezdte a hetet, de nem tudott tartósan megragadni ezen a szinten. Kedden délben pedig már a 395-ös szint felett járt az árfolyam.

Cserép Máté, az MBH Bank Elemzési Centrum munkatársa szerint az Európai Központi Bank kamatdöntő ülésén nem változtattak a kamatszinteken, de a kommunikáció alapján júniusban kamatvágás várható. Ez az euró erősödését idézte elő a forinttal szemben, péntek délelőttre 391 fölé emelve az árfolyamot.

Molnár Dániel, a Makronóm Intézet szakértője szerint az euró gyengülése a dollárral szemben a kamatvárakozások elszakadásából fakad, és a német inflációs adatok is ezt támasztják alá. A forint péntek délután tovább gyengült, és estére ismét 393 fölött járt az euróval szemben.

Molnár Dániel azt is hozzátette, hogy a forint az euróval szemben nem tudott a 390 alatti szinteken megragadni, így a következő hetekben is 390 és 400 között mozoghat az árfolyam. A jövő héten nem várható fontos hazai makrogazdasági adat, az Eurostat szerdán teszi közzé az eurózóna márciusi végleges inflációs adatait, de itt nem számíthatunk meglepetésre.