A mesteremberek árai emelkedtek, és további növekedés várható

A mesteremberek jelentősen emelték áraikat az elmúlt évben, és a többségük idén is tervezi az áremelést.

A burkolók munkadíja négyzetméterenként átlagosan 10 215 forint, ami 18 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest. Az árnövekedés mögött az inflációs hatások és a csökkenő kereslet állnak, amit egyes szakemberek áremeléssel próbálnak kompenzálni. A munkadíjak terén jelentős regionális különbségek figyelhetők meg, a legmagasabb emelkedést Budapesten és Pest megyében tapasztalták, ahol a négyzetméterenkénti átlagos munkadíj meghaladja a tízezer forintot.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője szerint a munkadíjak emelkedése nem csak a kínálat és kereslet változását tükrözi, hanem összefügg a régiók gazdasági helyzetével, az ott élők jövedelmével és életszínvonalával is. A megkérdezett szakemberek 60 százaléka tervez áremelést idén, amelynek mértéke átlagosan 12 százalék lesz. Az áremelést az infláció és a költségek növekedése indokolja, míg azok, akik nem terveznek emelést, a piaci helyzet érzékenységére hivatkoznak, és attól tartanak, hogy csökkenhetnek a megrendelések.

A szakemberhiány az építőiparban tovább mérséklődött, az átlagos várakozási idő 52 napra rövidült februárban, ami 10 százalékos csökkenés a múlt évi adatokhoz képest. A Mapei felmérése alapján a várakozási idő hossza a szakma és a munka nagyságától függően változik. Az apróbb javításokra 39 napot, míg a kisebb kivitelezési és felújítási munkákra 46 napot kell várni átlagosan. A közepes méretű beruházások esetében 56 nap, a nagyberuházásoknál pedig 68 nap a várakozási idő. Jelenleg a kőművesekre és burkolókra a legtöbbet, 59 és 57 napot kell várni. A generálkivitelezők várakozási ideje jelentősen, 75-ről 53 napra csökkent. A leggyorsabban a villanyszerelők érhetők el, 33 napos várakozási idővel, őket követik a víz- és gázszerelők 41, az épületgépészek 42, és a festők 43 nappal.