Parkfenntartási botrány: letartóztatták a kulcsfigurát

A fővárosi parkfenntartási üzletágban érintett Z. Zsoltot, a Pannon Park Forest Kft. korábbi tulajdonosát vesztegetéssel és költségvetési csalással gyanúsítják, aki a fővárosi kerületek többségével szerződött, pártállástól függetlenül.

A 24.hu és a Szabad Európa értesülései szerint Z. Zsoltot, aki a fővárosi parkfenntartási üzletágban széleskörű politikai kapcsolatokkal rendelkezett, március elején letartóztatták. A Baranya Vármegyei Főügyészség szóvivője, Kutas Tamás megerősítette, hogy a gyanúsítottat a Nemzeti Adó-és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága által folytatott nyomozás keretében vették őrizetbe. A vizsgálat során különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés miatt már 16 gyanúsítottat hallgattak ki.

A tavaly novemberi NAV-os bejelentés szerint egy ritka Ferrari és egy Lamborghini Urus lefoglalása is az ügy része volt. A Ferrariból, amelyből mindössze húsz darabot gyártottak, 1,1 millió euró készpénzt találtak egy sparos zacskóban. A 24.hu információi szerint a Ferrariban valamivel több, mint egymillió euró készpénzt találtak egy bevásárlószatyorban.

A NAV tájékoztatása alapján a számlagyárként működő bűnszervezet 2021 nyarától összesen 472 millió forint vagyoni hátrányt okozott a központi költségvetésnek. A pénzügyi nyomozók akciójában ingatlanokat, luxusjárműveket és készpénzt foglaltak le, összesen közel 1,2 milliárd forint értékben. A nyomozás során nyolc gyanúsítottat hallgattak ki, és három esetében a Pécsi Járásbíróság elrendelte a letartóztatást.

Z. Zsolt és a korábban őrizetbe vett, majd szabadon engedett három férfi egy olyan céghálózatban játszottak vezető szerepet, amely hosszú ideje dominál a budapesti kertészeti és parkfenntartási piacon. A Szabad Európa cikksorozata szerint a cégháló tagjai, többek között a Parkfenntartó Kertészeti és Szolgáltató, a ZÖFE Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő, a Pannon Park Forest és a DeerGarden Kft. függetlenül a kerületek politikai vezetésétől, sorban nyerték a pályázatokat. A négy cég 2022-es üzleti évben együtt több mint 19 milliárd forint bevételt ért el.

Z. Zsoltot a Szabad Európa a „láthatatlan emberként” írta le, aki a háttérből szervezte a megrendeléseket, de a nyertes cégek menedzsmentjében nem vállalt szerepet. A Pannon Park Forest Kft.-ben korábban névleg is tulajdonos volt, de a céghálóban szereplő többi tulajdonos és vezető tisztségviselő is része volt annak a nagyobb céghálónak, amelynek Z. az irányítója.

A Szabad Európa szerint Z. Zsolt Tasnádi Lászlóval, Pintér Sándor belügyminiszter korábbi államtitkárával is közös céget alapított, és a cégháló egyik tagjának volt közös vállalkozása Molnár Zsolt szocialista politikus feleségével. Molnár a parlament nemzetbiztonsági bizottságának volt elnöke, mentelmi jogát a napokban függesztette fel a parlament.