Airbnb: Bérlők is legyenek kiadók

Az Airbnb új javaslata szerint a hosszú távú bérlők is kiadhassák lakásukat, amit nem mindenhol fogadnak lelkesen.

Az Airbnb szeretné, ha a hosszú távú bérlők is jogot kapnának arra, hogy kiadhassák lakásukat vagy házukat, és ezzel aktívan lobbizik a jogszabályok és önkormányzati döntések érdekében. Theo Yedinsky, a cég alelnöke szerint a törvények eddig csak a tulajdonosoknak engedélyezték a rövid távú ingatlankiadást.

Virginia államban az Airbnb elképzelése sikeres volt, hiszen a kormányzó aláírta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a bérlők számára, hogy fogadjanak fizetővendégeket. Ez a törvény az állam első fekete közgyűlési elnökének szívügye volt. Ezzel szemben New York City vezetői úgy vélik, hogy az Airbnb tevékenysége csökkenti a már így is szűkös lakáskínálatot, emeli a bérleti díjakat, és a szomszédok sem örülnek a vendégek állandó jövés-menésének, ezért inkább a szigorítás mellett döntöttek.

A magas kamatlábak miatt sok fiatal az Egyesült Államokban nem engedheti meg magának, hogy önálló házat vagy lakást vásároljon. Jamie Dimon, a JP Morgan vezetője szerint a Fed alapkamata akár 8%-ra is emelkedhet az infláció újraindulása miatt. Ennek következtében tovább nőhetnek a társadalmi különbségek, különösen a fehérek és feketék közötti szakadék. Yedinsky az Airbnb új javaslatának szociális előnyeit is kiemeli, mondván, hogy ez lehetőséget teremthet a városok szegényebb rétegei és a szegényebb települések számára, hogy az ingatlankiadásból profitáljanak.

San Franciscóban már három éve működik egy olyan Airbnb program, amely a bérlőknek is lehetővé teszi, hogy lakásukban vendégeket fogadjanak. Egy CNN-nek nyilatkozó indiai házaspár például kiadja lakását az Airbnb-n keresztül, hogy fedezni tudja a növekvő lakbért. Ők évente legalább egyszer hazautaznak Indiába, és ebben az időszakban kihasználják lakásuk ürességét, hogy a kiadásból származó bevétellel kiegészítsék jövedelmüket. Ehhez természetesen a ház tulajdonosának engedélyét is meg kellett szerezniük.