Óriási megszorításokat titkol el a kormány a választások előtt

Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) alelnöke szerint a kormány a június 9-i választások miatt nem hozza nyilvánosságra a tervezett megszorításokat, és állítása szerint Magyarország a technikai államcsőd felé halad.

A Tisza Párt alelnöke követeli, hogy a kormány ne tartsa titokban a magyar választók elől a tervezett megszorításokat, és tájékoztatást kér a kormánytól. Magyar Péter Facebook-bejegyzésében említette, hogy a kormány a választások miatt nem jelentette be az óriási megszorításokat, és a jövő évi költségvetés tervezetének benyújtását is a májusi időpontról novemberre halasztották.

Az alelnök szerint az első negyedéves adatok alapján még soha nem hiányzott ennyi pénz a magyar államháztartásból, mint most, a hiány elérte a 2321 milliárd forintot, ami majdnem a teljes éves tervezett hiánynak felel meg. A szakértők szerint az ország a technikai államcsőd felé tart. A kormány már bejelentette 650 milliárd forintnyi beruházás leállítását, de Magyar Péter szerint ez nem lesz elegendő az egyensúly helyreállítására.

Magyar Péter felidézte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök korábban büszke volt arra, hogy májusban benyújtják a következő évi költségvetés tervezetét, de most "mondvacsinált okkal" kihátrált, és az amerikai elnökválasztásra hivatkozva novemberre ígéri a tervezetet.

Magyar Péter követelése szerint a kormánynak színt kell vallania a pénzügyminiszter és a miniszterelnök által tervezett további megszorításokról, mint például a vasúti szárnyvonalak megszüntetése, posta- és kórházbezárások, valamint az adók emeléséről. Ezenkívül választ várnak arra is, hogy "milyen családi és haveri összefonódások miatt" sürgős a budapesti repülőtér egy részének visszavásárlása a jelenlegi költségvetési helyzetben, különösen amikor a visszavásárlás értéke eléri az 1000 milliárd forintot.

Varga Mihály pénzügyminiszter az április 11-i Kormányinfón elmondta, hogy a költségvetési kérdésekben jelentős változás várható az előző évekhez képest, és idén november 5-e után nyújtják be a jövő évi büdzsét. A pénzügyminiszter szerint az amerikai elnökválasztás döntő hatással lehet a gazdaságpolitika végkimenetelére és így az államháztartásra is. Varga Mihály hozzátette, hogy a növekedésre fókuszálnak, amely idén megindulhat, és a hiány menedzselése lesz a legfontosabb feladat, amelyhez mintegy 675 milliárd forintnyi beruházást halasztanak el.