Zalai hullámvasút: állami támogatással épült, most bezárt

Öt évvel ezelőtt, Rogán Antal átadta Magyarország első fix telepítésű hullámvasútját Zalaszabarban, mely most bezárt, bár egymilliárd forint állami támogatást kapott.

Zalaszabarban, ahol Magyarország első fix telepítésű hullámvasútja épült fel, Rogán Antal öt évvel ezelőtt, 2019 áprilisában adta át a Holnapocska Tábort és a hozzá tartozó Zobori Élményparkot. Az ünnepélyes átadón Rogán Antal maga is kipróbálta az attrakciót.

A Zobori Élménypark 2019-ben 1,271 milliárd forintos költségvetéssel rendelkezett, amelyből 923 millió forintot a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program keretében az állam biztosított támogatásként. Ezt a programot Orbán Ráhelhez köthető Magyar Turisztikai Ügynökség osztotta.

A Kisfaludy Program keretében nyújtott vissza nem térítendő támogatásokat nem nyilvános pályázati felhívásokon keresztül osztották ki, és információk szerint esetenként százmillió forintos nagyságrendű összegeket is adhattak, akár személyes ismeretségek révén.

A zalaszabari szabadidőközpont Szabadics Zoltán projektje volt, aki a zánkai tábor felújítását is vezette, és a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnökének is tekinthető. A cég többségi tulajdonosa Szabadics Zoltán (jelen állás szerint 50,5 százalékban, a maradék rész Szabadicsné Rádi Éváé), aki már többször nyert el állami pénzeket különböző turisztikai projektjeire.

A bezárásról egy nagykanizsai újság számolt be, megjegyezve, hogy az élménypark indoklás nélkül szűnt meg működni. A Zobori Élménypark Facebook-oldala már csak a múlt időben utal az élményparkra, és jelenleg egy másik, bükfürdői élményparkot, a Funcity-t reklámoz, ahol új, izgalmas élmények várnak az érdeklődőkre egész évben.

Rogán Antal az átadókor azt említette, hogy a következő évtizedben a kormányzat 828 milliárd forintot szán a magyar turizmus fejlesztésére, különösen a Budapesten kívüli területeken. Az átadón megjegyezte, hogy "Zalaszabar megelőzte Budapestet."

Az Opten céginformációs rendszer adatai alapján a Zobori Kalandozoo Kft.-nek a járvány éveiben ment a legjobban, 2021-ben 715 millió, 2022-ben 566 millió, míg tavaly már csak közel 118 millió forint volt a nettó árbevétele. Ennek megfelelően az adózott eredménye is bezuhant a 2022-es majdnem 153 millióról 355 ezer forintra. A cég tavalyi mérlege alapján 14 főt alkalmazott.

A zalaszabari parknál azért is érdekes a bezárás, mert egy kisebb falu méretű, sok épületből és attrakcióból álló komplexumot építettek fel a szőlőhegyre, pazar kilátással a Kis-Balatonra. Hogy a nagy vidámparkot miért kellett bezárni, arról megkérdeztük az érintett egykori üzemeltetőt is.