Kiszivárgott az Apple újítása, még több életet menthetne meg a cég okosórája

Napvilágot látott egy új, Apple által levédett szabadalom, amely szerint a jövőbeli Apple Watch modellek egy teljesen új, fulladásészlelő funkcióval bővülhetnek.

Az Apple Watchok mára az almás vállalat egyik legsokoldalúbb készülékévé váltak. Nemcsak hogy mutatják a pontos időt, de segítenek az egészséges életmód kialakításában, mérik az aktivitásunkat, és észrevétlenül figyelik testünk állapotát is, a pulzusszámtól a véroxigénszinten és a bőr hőmérsékletén át.

Ezen felül az Apple Watchok egy rendkívül hasznos funkcióval is rendelkeznek: képesek automatikusan segítséget hívni, ha úgy észlelik, hogy baleset ért minket. Az esésészlelés funkciója 2018-ban, az Apple Watch Series 4-gyel debütált, amely az óra által észlelt esés után riaszthatja a mentőket, ha a felhasználó mozdulatlan marad.

2022-ben az Apple Watch Series 8 egy új vészhelyzeti móddal is bővült, amely már az autós baleseteket is képes észlelni, és szükség esetén mentőt hívni.

A most kiszivárgott szabadalom szerint az Apple Watch a jövőben a vízben való fulladást is képes lehet észlelni az órában található érzékelők segítségével. Az óra vélhetően olyan jelekből, mint a kapálózás, a hirtelen megemelkedő pulzus és a merülés következtetne ki, ha bajban vagyunk.

Az életmentő funkció pontos működése egyelőre nem ismert, és az sem biztos, hogy a szabadalomból valóban valóságos termék lesz, de a kiszivárgott információk betekintést nyújtanak abba, hogy milyen fejlesztések folynak az Apple laboratóriumaiban.