Egyre több helyről ömlenek az álhírek, pedig van megoldás ellenük

Sok esetben nem az álhírek elhitetése, hanem a közvélemény összezavarása és a médiumokba vetett bizalom aláásása a cél. A szereplők együttműködése és az adatokhoz való jobb hozzáférés jelentheti a megoldást.

Az internet korában a hamis információk terjesztése alacsony költséggel megvalósítható, és a mesterséges intelligencia segítségével olcsón előállíthatóvá is válik. A dezinformációval kapcsolatos kutatások többnyire egy adott témára és platformra koncentrálnak, de a legtöbb kampány hasonló módon működik. A kínai és orosz dezinformációs kampányok technikái például figyelemre méltóan hasonlóak. A dezinformációt terjesztő fiókok gyakran először bizalmat építenek fel, mielőtt valótlan információkat kevernek a hiteles hírek közé.

A dezinformáció történelmi jelenség, amely már Julius Caesar idejében is létezett. Az internet és a közösségi média azonban sokkal súlyosabbá tette a problémát. A technológia lehetővé teszi a hamis információk gyors és széles körű terjesztését, ami aggodalmat kelt a demokrácia jövőjével kapcsolatban.

A technológia azonban nem csak a probléma része, hanem a megoldás is lehet. A mesterséges intelligencia segíthet a dezinformációs kampányok nyomon követésében és felderítésében. Az MI-modellek képesek felismerni a hasonló narratívákat, más eszközök pedig a deepfake videókat tudják kiszűrni.

A koordináció és az együttműködés szintén kulcsfontosságú lehet a dezinformáció elleni küzdelemben. A tudományos kutatók, civil szervezetek, technológiai cégek, médiumok és kormányzati ügynökségek összehangolt munkája segíthet a megtévesztő tartalmak azonosításában és kezelésében. A Facebook anyavállalata, a Meta például egy ukrajnai dezinformációs műveletet állított le a Google segítségével.

Az adatokhoz való jobb hozzáférés is elősegítheti a dezinformációval szembeni küzdelmet. Az európai digitális szolgáltatásokról szóló új törvény előírja az adatmegosztást, ami példaként szolgálhat más országok számára.

Tajvan például a dezinformációs kampányok kezelésében élen jár, míg más országokban, mint például Amerikában, a polarizált politika nehezíti az összehangolt kísérleteket.

A dezinformáció veszélyeit komolyan kell venni, de fontos megjegyezni, hogy a társadalmak általában megtalálják a módját, hogy megbirkózzanak ezzel a jelenséggel. A dezinformáció ma új formát ölthet, de egyelőre még nem jelent elháríthatatlan fenyegetést.