A Mammoth, a világ legnagyobb széndioxid-megkötő üzeme megkezdte működését

Az izlandi Hellisheiði városában üzembe helyezték a Mammoth nevű létesítményt, amely a világ jelenlegi legnagyobb széndioxidot a levegőből kiszűrő ipari egysége, évente 36 ezer tonna üvegházhatású gázt képes megkötni.

A klímaváltozás elleni küzdelem egyik új eszköze a Mammoth, amelyet egy svájci klímatechnológiai cég, a Climeworks üzemeltet. A cég korábban már demonstrálta a technológia életképességét, amikor 2017-ben először kötött meg szén-dioxidot a légkörből, és azt különböző ipari felhasználásokra értékesítette. A Mammoth célja, hogy a szén-dioxidot közvetlenül a légkörből szűrje ki (direct air capture / DAC), és ezzel bizonyítsa a módszer hatékonyságát.

A Climeworks korábban már megnyitott egy Orca nevű DAC-egységet, amely eddig a legnagyobb volt ezen a területen. A Mammoth azonban, amikor teljesen elkészül, tízszer annyi szén-dioxidot fog tudni megkötni, mint az Orca.

Az üzem moduláris "gyűjtőtartályokból" áll, amelyekbe ventillátorok segítségével szívják be a levegőt. A levegő ezután áthalad egy speciális szűrőn, ahol a szén-dioxid "megakad". A teljesen megtelt szűrőket ezután felmelegítik, így kioldódik a szén-dioxid, amit vízzel elegyítenek, majd a föld alá pumpálnak, ahol végül szilárd kőzetté alakul.

A létesítmény megújuló energiával működik, és a teljes befejezés 2024 végére várható. Jelenleg 12 moduláris konténert szereltek fel, de a kivitelezés során még további 60 konténer kerül felállításra.