A hónap magyar asztrofotója: A teljes napfogyatkozás

Áprilisban a Magyar Asztrofotósok Egyesülete egy Mexikóban készült teljes napfogyatkozásról szóló felvételt választott a hónap fotójának.

Az egyik leglátványosabb csillagászati jelenség a teljes napfogyatkozás, amelynek megfigyelése életre szóló élményt nyújthat. Idén április 8-án Észak-Amerika egész területén átvonult a napfogyatkozás sávja, Mexikótól Kanadáig, így sok millió ember számára nyílt lehetőség a jelenség megfigyelésére. Magyar asztrofotósok és amatőrcsillagászok is élőben követték az eseményeket a távoli kontinensen.

Tóth Gergely asztrofotós Mexikóba utazott, hogy különleges felvételeket készítsen a napfogyatkozásról. Az időjárás előrejelzés Mexikó déli részére derült időt jósolt, míg az USA területére borultságot, ezért döntöttek Mexikó mellett, bár az utolsó pillanatig figyelték az aktuális felhőképet a végső helyszín kiválasztásához.

A teljes napfogyatkozásról és a Baily-féle gyöngyfűzér jelenségéről készült fotósorozat elkészítése rendkívüli kihívást jelent az asztrofotózásban. A Hold kráterei között átvilágító utolsó és első napsugár csupán 20 másodpercig látható, ami alatt a fotósnak tökéletesen exponált sorozatfelvételt kell készítenie.

A gyöngyfűzér megörökítéséhez csúcstechnológia és alapos előkészület szükséges. A fotósok applikáció segítségével, GPS koordináták alapján időzítik a jelenség kezdetét, és az expozíciós időt előre kiszámolják, majd otthoni tesztkörnyezetben gyakorolják a mozdulatokat. Tóth Gergely is így készült fel, és sikerrel járt, amit a hazai asztrofotós közösség nagy örömmel fogadott.

Egy ilyen jelenség megörökítésére az embernek életében jó esetben csak egyszer vagy kétszer nyílik lehetősége.