Milliárdok ragadnak kaucióból a lakásukat bérbeadóknál

A magyar felnőtt lakosság egyötöde albérletben él, és a gyakori kauciók miatt jelentős összegek halmozódnak fel a bérbeadóknál. A bérleti szerződések és a Polgári törvénykönyv által meghatározott szabályok mellett a felek közötti megállapodások is jelentős szerepet játszanak a kauciók kezelésében.

A lakásbérleti piac jellemzője, hogy a bérbeadók általában 2-3 havi kauciót kérnek, amelyek összességében milliárdos nagyságrendű összegeket tesznek ki. Mikó Attila szakjogász szerint a felek közötti megállapodások fontosak, mivel ezek módosíthatják a Polgári törvénykönyv diszpozitív szabályait. A törvény értelmében a bérlő felel a rendszeres karbantartási költségekért, míg a nagyobb felújításokért, mint például a fűtésrendszer karbantartása, a bérbeadó a felelős.

Az óvadék célja az ingatlan állagának megóvása, és amennyiben a bérlő nem állja a költségeket vagy nem teljesíti fizetési kötelezettségét, a bérbeadó az óvadékból elégítheti ki követelését. A bérlő kötelessége az ingatlant az eredeti állapotban visszaadni, kivéve a természetes elhasználódást, és ajánlott az állapot dokumentálása képekkel a viták elkerülése végett.

Az OTP Bank felmérése alapján a magyar felnőtt lakosság egyötöde albérletben lakik, és a válaszadók 77 százaléka osztja meg a lakással kapcsolatos költségeket. Sokan a lakhatási költségek csökkentése érdekében választják a lakás megosztását.

Amennyiben a kaució mértéke a havi bérleti díj háromszorosát meghaladja, a bérlőnek joga van bírósághoz fordulni, ahol a kaució mértékét a bíróság mérsékelheti, ha az indokolatlanul magas. A Polgári törvénykönyv szerint az óvadékot kézizálogjogként kezelik, és a bérbeadó kielégítheti követeléseit belőle, a fennmaradó összeg pedig visszajár a bérlőnek, ha a szerződés másképp nem rendelkezik.

Végül, ha a bérlő rendeltetésszerűen használja az ingatlant, az állapotromlás nem vonható le a kaucióból. Az állapotromlás megállapításának elkerülése érdekében ajánlott az átadás-átvételi jegyzőkönyv készítése a bérleti szerződés megkötésekor.