MÁV: Tizenöten haltak meg idén a vasúti síneken

Tizenöt ember vesztette életét idén a vasúti síneken a figyelmetlenség és a szabályok megszegése miatt - hívta fel a figyelmet a MÁV a honlapján.

A MÁV-csoport adatai alapján 2021-ben eddig 16 baleset történt vasúti átjárókban, ami öttel több az előző év azonos időszakához képest. Ezek közül egy halálos kimenetelű volt, három pedig súlyos sérülésekkel járt. További tizenkét haláleset olyan személyeknél történt, akik tiltott helyen tartózkodtak, és a vonat elsodorta vagy elütötte őket. Egy ember esett áldozatul a mozgó vonatról való leugrásnak, és ketten súlyosan megsérültek. Egy fiatal férfi halálát áramütés okozta, miután felmászott egy álló mozdony tetejére, hogy szelfit készítsen.

A vasúttársaság közleményében kiemelte, hogy az értelmetlen haláleseteket a biztonsági szabályok megszegése és a figyelmetlenség okozta. Minden gázolás traumatikus élményt jelent a vonat vezetőjének és az utasoknak is, akik a járműről vagy a peronról szemtanúi voltak a történteknek.

A MÁV 2022 áprilisában indított "Érj haza biztonságban!" című vasútbiztonsági kampányának részeként a mavcsoport.hu oldalon elérhető "Menetközben" című podcast-sorozat legújabb adásában is foglalkoznak ezzel a témával.

A közlekedők idén is találkozhatnak figyelemfelkeltő plakátokkal, filmekkel és reklámokkal, különösen a nyári időszakban a Balaton-parton és a Velencei-tó közelében lévő vasúti átjáróknál, valamint az Erzsébet-táborokban.