A világ legvagyonosabb fiatalja 37-szer gazdagabb, mint Mészáros Lőrinc

A Forbes legfrissebb listája alapján a 30 év alatti leggazdagabbak között senki sem saját erőből szerzett vagyonhoz, hanem mindannyian öröklés útján lettek milliárdosok. Az élen Mark Mateschitz áll, a Red Bull alapítójának fia, míg a legfiatalabb a 19 éves Livia Voigt.

Az elmúlt 15 évben először történt meg, hogy a Forbes listáján a 30 év alatti leggazdagabbak közül senki sem önerőből vált milliárdossá. A legfiatalabbak között a 19 éves Livia Voigt szerepel, aki egyetemi tanulmányai mellett már 1,1 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

A világ leggazdagabb emberei között évről évre változik a sorrend. Tavaly Elon Musk vezette a listát, idén pedig Bernard Arnault, az LVMH alapítója, elnöke és vezérigazgatója áll az élen. A leggazdagabb nő, Francoise Bettencourt Meyers, a L'Oreal alapítójának, Eugéne Schuellernek az unokája, aki édesanyja, Liliane Bettencourt halála után örökölte a 99,5 milliárd dolláros vagyonát.

A Forbes listáján szereplő 25 legvagyonosabb fiatalt tekintve 18-an öröklés útján jutottak hozzá a vagyonukhoz. A legfiatalabb, Livia Voigt a WEG társalapítójának unokája, aki a cégből 3,1 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Mark Mateschitz, aki a Red Bullt alapító Dietrich Mateschitz halála után örökölte a cég 49 százalékos részesedését, jelenleg 39,6 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. A 31 éves férfi korábban a vállalat egy részlegét vezette, de lemondott erről a posztról. A Red Bull tavaly 11,6 milliárd dolláros bevételt termelt, és 12,1 milliárd italt adott el. Mateschitz 2018-ban megalapította saját italgyártó cégét, a Thalheimer Heilwassert.

A második helyen John Collison áll, aki a Shuppa szoftvercéget és később a Stripe fizetési szoftvert alapította testvérével, és jelenleg 7,2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.

A harmadik helyen holtversenyben Zahan és Firoz Mistry állnak, akik a Tata Sons indiai konglomerátumban 4,9 milliárd dolláros vagyonnal rendelkeznek.

Az önerőből gazdagodottak között szerepel Evan Spiegel, a Snapchat társalapítója, aki 3,1 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhet, valamint Ben Francis, a Gymshark alapítója, akinek 1,3 milliárd dolláros vállalkozása van.

A teljes listán Mark Mateschitz vagyonát összehasonlítva Mészáros Lőrinccel, aki 2023-ban Magyarországon a leggazdagabbak között van, kijelenthető, hogy a Red Bull alapítójának fia legalább 37-szer gazdagabb nála.