A How to Cook Kiadó 25 éves jubileuma és hatása egy fiatal életére

Huszonöt évvel ezelőtt alakult meg a How to Cook Könyvkiadó, amely azóta is a gasztronómia szerelmeseinek mutat be értékes embereket és élményeket. A digitalizáció kihívásai ellenére a könyvek felértékelődtek, és a kiadó munkája életeket is megváltoztatott.

A How to Cook Kiadó idén ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját. Őszy-Tóth Gábriel, a kiadó vezetője az Index Kulturális rovatának podcastjában osztotta meg tapasztalatait a kiadó múltjáról és jelenéről. Elmondása szerint a digitalizáció jelentette a legnagyobb kihívást, de a könyvek értéke emiatt nőtt meg az olvasók szemében.

A kiadó garázsban kezdte pályafutását, és büszkén állapítja meg, hogy még mindig ott működik. Őszy-Tóth Gábriel és felesége, Violetta az elmúlt negyedszázadban a gasztronómia világában keresztül kívántak értékes embereket bemutatni.

Az Így főz a Tisztelt Ház című első könyvük megjelenése után néhány évig más területekre tévedtek, de 2009-ben visszatértek a gasztronómiai témákhoz. Ekkor több mint 300 borászatot kerestek fel, és ezek az élmények inspirálták az Így főznek a borászok című kötetüket. A kiadóvezető hangsúlyozta, hogy a borászokkal való találkozások során megértették az ételek és borok közötti szoros kapcsolatot.

Egy különleges történet is szóba került a podcastban. Egy 16 éves lány karácsonyra kapta meg az Így főznek a borászok című kötetet az édesapjától, és ez a könyv örökre megváltoztatta az életét. Három évvel később a lány borász akart lenni, és meg is osztotta a kiadóval a borászati vizsgaigazolását. Őszy-Tóth Gábriel számára ez hatalmas öröm volt, hiszen a könyvük által valaki megtalálta az életben az útját.

A kiadóvezető szerint a digitalizáció mellett a koronavírus-járvány is átalakította a könyvpiacot, de a könyvek továbbra is fontos szerepet töltenek be az emberek életében.

(Borítókép: Őszy-Tóth Gábriel. Fotó: Németh Kata / Index)