A Blikk fotóriportere a színpadon is bizonyít - Reporter slam

A Blikk fotósa, Zsolnai Péter is részt vesz a Reporter Slam április 19-i adásában, ahol a fotóriporterek munkáját helyezik fókuszba. A műsort Litkai Gergely, a Dumaszínház humoristája vezeti.

Zsolnai Péter, aki eddig inkább a kamera mögött dolgozott, most a kamera másik oldalán is megmutatja tehetségét. A fotóriporter a műsorban saját munkáiról és legemlékezetesebb pillanatairól fog beszélni. Zsolnai 2018-ban a rabszolgatörvény elleni tüntetésekről készült fotóival nyerte el a Magyar Sajtófotó Pályázat képriport kategóriáját, de amikor a legemlékezetesebb képéről kérdezték, egy Európa Bajnokság alatt készült fotót említett, amely a harmadik helyezett lett a Sajtófotón. Ez a kép különösen fontos számára, mivel a szurkolók közelségébe való férkőzés és a látványos fotó elkészítése komoly kihívást jelentett. Zsolnai szerint a fotóriporterek gyakran kerülnek olyan helyzetbe, ahol csak nagy nehézségek árán tudnak hű képet adni az eseményekről.

A fotóriporter a Reporter Slam műsorban való részvételével azt szeretné megmutatni, hogy a hiteles fotóriporteri munkának számos kihívással kell szembenéznie, mint például a fake news, a mesterséges intelligencia, a politikai populizmus és a médiapiaci koncentráció.

A Mixát Dumaklubban megrendezésre kerülő eseményen Zsolnai Péter mellett Hajdú D. András szabadúszó fotóriporter is színpadra lép, aki számos díjat nyert már a Magyar Sajtófotó pályázatain, és többek között a pekingi olimpián és a kongói esőerdőben is dolgozott. Huszti István, a Telex munkatársa, aki a rendszerváltás utáni Magyarország legfontosabb eseményeit örökítette meg, és Szabó Bernadett, a Reuters fotóriportere, aki többek között a 2006-os tüntetéseken, a vörösiszapkatasztrófánál, a tokiói olimpián és Ukrajnában dolgozott, szintén részt vesznek az eseményen.

A Ringier Hungary támogatóként csatlakozott a formátum hazai megjelenéséhez, mivel hisznek az újságírói tevékenység kiemelt értékében. A független média célja, hogy a valóságot bemutatva segítse az embereket a mindennapi döntéseik meghozatalában. A produkció fő támogatója a Budapesti Goethe Intézet.